IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на електронното управление започна удостоверяване на машините за балотажа

Очаква се да работят в непрекъснат режим, а процесът ще може да бъде наблюдаван

21:12 | 31.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В 20:00 часа във вторник започва работата на екипите на Министерството на електронното управление (МЕУ) по удостоверяване на съответствието на машините за втория тур на местните избори, съобщават от пресцентъра на МЕУ. Очаква се те да работят без прекъсване, а цялостният процес ще бъде наблюдаван от експерти от Държавна агенция „Национална сигурност“, определени след покана на министерството.

По-рано днес министърът на електронното управление, председателят на Българския институт по метрология (БИМ) и председателят на Управителния съвет на Българския институт по стандартизация (БИМ) утвърдиха и изпратиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване, съобразена с решението на Върховия административен съд.

МЕУ ще осигури възможност на всички граждани да наблюдават процеса в реално време на място. Излъчването ще бъде достъпно от 9 часа на утрешния ден в зала „Партер“ в сградата на министерството, вход от ул. „Дякон Игнатий“ 13.

В рамките на днешния ден МЕУ, БИМ и БИС съвместно определиха екипите си за работа. Проведен бе инструктаж за правилата за удостоверяване и достъп до залата, която е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа, където се извършва процесът по удостоверяване.

Трите институции обмениха кореспонденция с ЦИК относно получените до момента информационни активи за използването им в процеса по удостоверяване.

Министерството утвърди и вътрешни правила за реда и условията за съхранение, достъп и работа с техническите средства за машинно гласуване, както и всички необходими за стартирането на процеса документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още