IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК настоява за незабавно удостоверяване на машините за балотажа

Ще има нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код

15:53 | 31.10.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) настоява незабавно да се извърши удостоверяването на съответствието на машините за балотажа, за да може те да бъдат използвани в неделя, 5 ноември, на местните избори. Това заяви на брифинг днес председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя обяви, че всичко зависи от това кога трите институции - Министерство на електронното управление, Българския институт по метеорология и Българския институт по стандартизация, ще извършат всички действия по удостоверяване на съответствието на устройствата за машинно гласуване, за да има законосъобразна проведена процедура за машинно гласуване на балотажа.

„Всичко трябва да стане в спешен порядък, незабавно и веднага. ЦИК има готовност за машинно гласуване на балотажа“, каза Нейкова.

В понеделник вечерта Върховният административен съд излезе с решение за машинното гласуване и съобщи, че може да се проведе гласуване с машини на балотажа, но трябва да се извърши удостоверяване на машините. Върховните съдии обявиха, че машините не са били удостоверени за първия тур на 29 октомври, заради което не е имало гаранции за прозрачност и сигурност на машинния вот.

Днес ЦИК изпрати съобщение до Министерството на електронното управление, че е нужно удостоверяване на машините, а междувременно от министерството съобщиха, че министърът на електронното управление Александър Йоловски започва процедура за сертифицирането навреме на устройствата.

„Изискали сме и очакваме в спешен порядък предоставяне на методика за удостоверяване на съответствието, утвърдена от компетентните органи по надлежния законов ред”, потвърди председателят на ЦИК и посочи, че комисията прилага закона, съобразно разпоредбите на Изборния кодекс и очаква компетентните органи да изпълнят своите задължения.

„Ще има доверено изграждане на изходния код на машините за гласуване. Това не означава нов софтуер, а нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код в резултат на процедурата“, уточни Нейкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още