IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на електронното управление ще удостовери машините за втория тур на вота

Александър Йоловски ще поиска от ЦИК разрешение за пълна публичност на целия процес

14:04 | 31.10.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на електронното управление Александър Йоловски ще повтори целия процес по удостоверяване на машините за гласуване преди втория тур на местния вот, става ясно от съобщение на Министерство на електронното управление.

Подготовката за първия тур беше извършена от страна на зам.-министъра Михаил Стойнов и това беше изтъкнато като повод за съмнение, заради който машинното гласуване беше отменено за вота на 29 октомври. Самият Стойнов обясни в свое изявление, че това е начинът, по който се е процедирало и при предходните два вота през 2022 г. и 2023 г., като тогава това не е представлявало проблем нито за ДАНС, нито за ЦИК.

„Във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд от 30 октомври 2023 г., според което „удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал.2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление“, министър Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023“, се посочва в съобщението.

Екипите по сертифициране на Министерството на електронното управление (МЕУ) ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, проведени от Стойнов. От МЕУ подчертават, че сертифицирането на машините и при първия тур е извършено в срок.

„В края на новата процедура, за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски“, посочват още от МЕУ.

Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана, като Министерството ще поиска от ЦИК разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване на машините.

Министърът на електронното управление кани представители на Държавна агенция „Национална сигурност“, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още