IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Стойнов: Справката на ДАНС е пълна с неверни твърдения

ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси, казва зам.-министърът на електронното управление

16:35 | 30.10.23 г.
Снимка: МЕУ
Снимка: МЕУ

Зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов разпространи до медиите позицията си относно скандала с машинното гласуване.

„По-малко от 24 часа преди деня за размисъл беше атакуван машинният вот, който опазва изборния резултат от стотици хиляди невалидни гласове. Атаката се насочи и към мен персонално, в качеството ми на отговорник за координирането и контрола на процеса – моя задача е да подпиша решението за удостоверяване или неудостоверяване на машините“, се посочва в позицията на зам.-министъра.

Съобщението до медиите е следствие от появилата се в петък преди местните избори информация за справка на ДАНС, според която зам.-министърът е заснел неправомерно кода от машина за предстоящите избори. Това доведе до искането на оставката му, както и до решението на ЦИК за отпадане на машинното гласуване.

 „Скандално невярна информация беше използвана срещу Министерството на електронното управление (МЕУ) и мен в частност“, посочва Стойнов и отбелязва, че разпространява позицията си едва след изборите, за да не бъде обвинен в намеса в изборния ден.

Стойнов уточнява, че е определен със заповед на министъра на електронното управление да отговаря за координирането и контрола на процеса по удостоверяване на машините и съответно – има пълното законово право да ръководи този процес и да участва във всички негови етапи.

„Аз водих цялата кореспонденция с Централната избирателна комисия (ЦИК), свързана с този процес, участвах в работни срещи с ЦИК и в нито един момент, преди да започне активното мероприятие срещу честния вот ЦИК не е поставила под въпрос легитимността на действията ми“, отбелязва зам.-министърът и припомня, че по време на парламентарните избори през октомври 2022 г. и април 2023 г. всички дейности, за които отговаря той, също са били делегирани на заместник-министри на електронното управление, без възражения от страна на ЦИК. „Включително когато предишен заместник-министър на електронното управление подписва решение за удостоверяване на машините“, уточнява Стойнов.

В позицията си зам.-министърът посочва, че не е разпореждал още едно изграждане на изходния код на 25 октомври, а е проследил процеса на конфигурирането на една машина и тестово гласуване с нея.

„В този процес изходният код не участва и този процес няма нищо общо с довереното изграждане на изходния код. Довереното изграждане по дефиниция е процес, който се извършва от ЦИК. И то се случва само веднъж – на 20 октомври, под ръководството на ЦИК, на лаптоп на ЦИК. МЕУ и представителите на 4 парламентарно представени партии и коалиции само присъстваха и наблюдаваха. В нито един момент МЕУ не е имало достъп до довереното изграждане на кода. На събитието на 20 октомври ЦИК генерира и ключа за машините, на техен лаптоп. От този момент нататък никой освен ЦИК не може да „пипне кода“ за изборите и да промени нещо в доверено изградения софтуер. А задачата на техния експерт (доц. Златогор Минчев от БАН) е да съблюдава единствено ЦИК да имат достъп до генерираните ключове“, заявява Стойнов.

„Крайният резултат от довереното изграждане на изходния код на лаптопа на ЦИК беше заснет с множество видеокамери на мобилни телефони – от представителите на ЦИК и на почти всички партии – факт, който очевидно не е предизвикал никакви притеснения в службите, които присъстваха на събитието. На същото това събитие се конфигурира една машина за гласуване, което не беше забранено да се снима (и никой не е изисквал видеата на представителите на ЦИК и партиите) – същия процес, но в тестова среда, заснех и аз, няколко дни по-късно. Тоест, инсталирането на изходния код може да се заснема свободно, а когато ние извършваме тестове – не може?“, пита зам.-министърът.

Стойнов отбелязва още, че процесът по удостоверяване на машините е продължил и при предишни избори и след довереното изграждане на кода, защото необходимите документи, информация и смарт карти, са предоставяни от ЦИК със закъснение.

Относно коментираното от ДАНС заснемане, Стойнов заявява: „На 25 октомври аз пристъпих към финалното тестване преди удостоверяването – провизиране и конфигуриране на тестова машина с тестови софтуер, лично пред мен, като законово упълномощен отговорник за процеса. Както вече казах, няма никакво значение дали тестването приключва преди или след довереното изграждане на кода. Ако имаше значение, ДАНС и ЦИК щяха да реагират и възразят и при предишните избори“.

Зам.-министърът допълва, че видеозаснемането е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините и нито една част от този процес не е тайна. Той обяснява, че вътрешните правила на МЕУ изискват прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване.

„На записите, които направих на 25 октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация. Само тестов софтуер върху тестова машина“, казва Стойнов.

Той подчертава, че пред камерите в залата е прехвърлил видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която е предал на ръководителя на екипа по удостоверяване.

„След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите“, казва още Стойнов.

Зам.-министърът подчертава, че нито един от създадените материали не може да бъде инсталиран на машините за гласуване, тъй като не е подписан с ключа на ЦИК, а с тестови ключ, генериран в МЕУ за тестови цели, на тестови машини. 

Удостоверяването на машините късно вечерта на 27 октомври Стойнов обяснява с късно предоставените от ЦИК материали, някои от които – повторно изискани, заради грешки, и със задържането си за разпит в ДАНС.

Относно справката на ДАНС зам.-министърът посочва, че е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата му по финалното тестване преди удостоверяването на машините.

„ДАНС внушава, че съм изнесъл чувствителна информация на флашка – това е лъжа, която дори технически е невъзможна. Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него“ са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера“, посочва Стойнов.

Той отбелязва, че всичко, описано в справката, се е случило в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление, която е оборудвана с камери и контрол на достъпа, а работата му е била в присъствието на членовете на работната група и „нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите“.

В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува“, подчертава зам.-министърът. Той отбелязва и че никой от присъстващите в залата не му е забранявал да снима. Освен това посочва, че преди изпращането на справката на ДАНС до институциите той самият не е търсен „дори за устни въпроси“.

ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори.  Всички факти могат да бъдат проверени във вътрешните документи на Министерството, в официалните документи по удостоверяването и в кореспонденцията с Централната избирателна комисия“, се отбелязва още в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още