IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наталия Киселова: Основание за касиране на изборите са само нарушения на Изборния кодекс

Ако ВАС се произнесе до вторник, то би могло на балотажа да гласуваме с машини, посочи преподавателят по конституционно право

21:16 | 29.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Ако има основания за касиране на изборите, те трябва да бъдат търсени в рамките на изборния ден - там, където е имало данни за извършени нарушения на Изборния кодекс и престъпления. Това мнение изрази в Bulgaria ON AIR, в изборното студио "Дебют или класика", преподавателят по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

Тя посочи, че в петъчния и съботния ден се е „създало малко усещане за хаос“. „Но днес, след като бяха отворени изборните помещения, съвсем спокойно всички можехме да упражним избирателното си право“, потвърди доц. Киселова.

Попитана дали решението за хартиените бюлетини може да бъде оспорено в съда, тя отговори: "Да, може, доколкото видях, вече има препратени от Централната избирателна комисия жалби на две партии и на петима граждани, но до утре могат да се увеличат. Нямам идея дали всички оспорват на едно и също основание, но въпросът е, че имаше деликатно произнасяне на ЦИК, без да има постъпил доклад за сертицифиране на машините, които да бъдат използвани в изборния ден. Това е едно от основанията".

Според нея другото основание, което ЦИК е извела, е сведения под формата на писмен документ, който е постъпил от Държавна агенция „Национална сигурност“.

„В публичното пространство представители на ЦИК стъпиха преди всичко на данните от ДАНС, но по-скоро трябва да гледаме как е изглеждал въпросът със сертифицирането на машините", обясни доц. Киселова.

Тя подчерта, че ако Върховният административен съд се произнесе до вторник, то би могло на балотажа да гласуваме с машини. И подчерта, че някои общини ще изберат кметове още на първи тур.

„Данните показват по-ниска избирателна активност в сравнение с парламентарните избори. Тогава беше около 39%. Причините за това могат да се търсят и в суматохата, създадена в петък", коментира още преподавателят по конституционно право.

Можеха ли от ДАНС да осигурят човек при сертифицирането на машините? Защо е толкова ниска избирателната активност? Ще има ли отново промени в Изборния кодекс?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още