IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев с двойна преднина пред Ваня Григорова в надпреварата за кмет на София

Във Варна сегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от ПП-ДБ са с равен резултат

20:00 | 29.10.23 г. 13
Васил Терзиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Васил Терзиев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев води в надпреварата за кмет на София със значителна преднина и 38,8% от гласовете на избирателите, сочат данните от екзитпол на социологическата агенция "Галъп Интернешънъл" към 20 часа.

Следва го Ваня Григорова (БСП за България, Левицата и други) с 19,0 на сто от гласовете. Номинираният от ГЕРБ/СДС Антон Хекимян е на трето място със 16,9% от гласувалите.

Деян Николов от "Възраждане" привлича 7,3 на сто от гласовете, Вили Лилков (КОД) - 5,2%, Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" -  3,0%, а независимият Радостин Василев - 2,6 на сто.

 

Активността за избор на кмет на София към 20 часа е 37,5%.

При гласуването за Столичен общински съвет активността е малко по-ниска - 36,7 на сто.

Според данните от екзитпола на "Галъп" кандидатите за общински съветници на ПП-ДБ и Спаси София привличат 40,6% от гласовете. Те също имат над двойна преднина пред кандидатите на ГЕРБ /СДС, които са с 19,3%. Трети са от БСП за България с 12,7%. Следват "Възраждане" с 9,8%, КОД с 4,8%, ИТН - 4,1% и Български възход с 1,5%.

В Пловдив се очертава балотаж между Костадин Димитров (ГЕРБ) с 32,3% от гласувалите и Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) с 22,4%. Избирателната активност е по-ниска от тази в столицата - 35,7 на сто от избирателите са отишли до урните към 20 часа. На трето място е Славчо Атанасов (Коалиция "Съединени за Пловдив") с 15,3% от гласовете, четвърти е Ангел Георгиев (Възраждане) със 7,4%, а пети е Костадин Палазов (БСП за България) с 5,9%.

 

В общинския съвет ГЕРБ печелят 29,7% от гласовете, ПП-ДБ - 22,1%, Коалиция "Съединени за Пловдив" - 13,9%, Възраждане - 8,6%, а БСП за България - 6,5 на сто.

Особено оспорвана е надпреварата във Варна, където досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ и Благомир Коцев от ПП-ДБ са наравно, привличайки по 26,9%. Активността е малко по-висока - 41,5 на сто. Трети е Коста Стоянов (Възраждане) с 18,5%, четвърти е Христо Димитров (Коалиция Алтернативата на гражданите) с 8,6%, а пети е Павел Раличков (БСП за България) с 6,7%.

 

В общинския съвет във Варна кандидатите на ГЕРБ привличат 22,8 на сто от гласувалите, а ПП-ДБ - 21,8%. "Възраждане" са с 14,5 на сто от гласовете, коалиция "Алтернативата на гражданите" - 9,2%, а БСП за България имат 7,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: evlogiОбратното ,сложиха Хекимян за да имаш уж избор но да си кажеш,ооо то остана само Терзиев,и така на практика си гарантират избора.Терзиев пак казвам е дете на тези дето грабят България след прехода ,Кирил Петков също,комунистите ги докараха за да може да направят нов уж различен клонинг на партия за да може да си продължат с кражбите ,както виждате всички партии са си дупе и ***,а решението е масови протести и влизане в Народното Събрание ,лустрация и съд на тези престъпници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 6 месеца
До: Скъсана_УшанкаХа ха ха ха ,ееей глупав народ и ограничен,прав беше Бойко и магаре да сложа ще го изберат...Терзиев е дете на комунистите ,Бонев му казаха или си с нас или ще видиш власт на кукуво лято,участвах в маркетинговите анализи и схеми още преди 3 месеца когато и ти и останалите овце не знаехте даже името Васил Терзиев.Всичко беше нагласен и се знаеше че ще изберат него.Целта ,пак да се краде но със друго лице,отзад са си и ГЕРБ и ДПС,ПП са си фасада,нали виждаш ГЕРБ всички са довол ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 6 месеца
До: onezero007 ... ванчето освен да върти мусака в кухнята (не е много сигурно) друго смислено в този живот едва ли може ... докато Терзиев обърна София в ИТ хъб на Балканите ... може и да не е сладкодумен като нея , но определено може да управлява и има визия ... паметника го бишкаме , бързайте да си чупнете по малко бетон и последни селфита на фон с него ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
onezero007
преди 6 месеца
Вече не води двойно, а само с 6%, Григорова има резерв минимум 15% от отпадналите. А някак си не ги виждам гербаджиите и тъмно сините на Лилков да гласуват за Васко ДС-то, това му е максимума. Май в следващите дни се очертава неистов неолиберален вой за машинките мъдуровки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 6 месеца
паметника го бишкаме ... !! ...възрожденците и славуците по пътя на каракачанките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: evlogi То ако имаше кой с авторитет да сложи, да го е сложил, ама няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Бойко нарочно сложи неизбираем кандидат в Сф,че да му е по-малък резила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 18
cyclop
преди 6 месеца
Спаси София - тия бяха марионетките на адженда 2030, нали? С 15 минутните градове КЛЕМАТИЧНОНЕУТРАЛНО и да не караме коли и прочие NWO изкривенящини? О, каква изненада че са първи. Колко скучно е да си конспиратор... Всичко е ясно как ще се развие... Скучно, скучно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Кмета на София,Терзиев беше ясен още преди 3,4 месеца.Бяга го подготвили от...до...и сега някой ще пита ..Ама как стават тия неща?Много просто,слагаш един кандидат плюс още двама,трима които не стават но явно не стават и контрастират с тоя дето си сложил и народа избира от всичко лошо ,уж по доброто ,А Терзиев се е пак от ГЕРБ и техния клонинг ПП,както видяха всички партии у нас няма ,всичко е ЕДНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още