IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подадена е жалба във ВАС срещу решението на ЦИК за машинния вот

Политически партии призовават докладът на ДАНС, заради което Комисията забрани машините, да бъде публикуван, тъй като не е секретен

12:52 | 28.10.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/Филип Станчев
Снимка: БГНЕС/Филип Станчев

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са внесли жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се гласува само с хартиени бюлетини.

Това съобщи народният представител Никола Минчев, цитиран от БТА.

Върховният административен съд има три дни да се произнесе. С оглед важността на случая максимално скорошното произнасяне е в обществен интерес, коментира Минчев.

От съда са съобщили за БТА, че ще се произнесат по жалбата най-рано в понеделник.

На заседание снощи ЦИК реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Преди това през деня на два поредни председателски съвета в парламента беше обсъден доклад на ДАНС във връзка с машинното гласуване. 

Минчев допълни, че ЦИК има основание да преразгледа решението си.

Той каза още, че докладът на ДАНС, заради който ЦИК забрани машинното гласуване, е в Народното събрание. Този доклад е изпратен до председателя на Народното събрание и той може да вземе решение за публикуването му, коментира Минчев.

С публикации във Facebook от ГЕРБ и ПП-ДБ призоваха докладът да се публикува, тъй като документът не е с гриф за сигурност. Те смятат, че само така ще бъдат избегнати всякакви опити за политически спекулации.

Междувременно в София се провежда протест в подкрепа на машинното гласуване на паркинга на Народното събрание (бившият Партиен дом), където се намира и ЦИК. Протестиращите настояват за провеждането на извънредно заседание на ЦИК, на което да бъде върнат машинният вот.

ЦИК ще има заседание в 14.30 ч., а премиерът Николай Денков ще направи изявление в 14 ч., както съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 месеца
До: penman германия не е държава за пример... така че на кой му пука как гласуват там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
penman
преди 6 месеца
***= п.у.т.лерофашисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
penman
преди 6 месеца
Ненавиждам всичката плесен, наричащи се леви, социалисти, националисти, комунисти, *** и т.н, но неистовото желание да се гласува с машини ми "намирисва" на желание за измама. Имам и германски паспорт, та гласувам и тук, но машини няма, даже Конституционния съд, ако не ме лъже паметта, ги забрани преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 6 месеца
*** = ДБилите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
andy
преди 6 месеца
ППците и *** са престъпни наглеци. В нормална държава трябваше да бъдат арестувани, а продажното им правителство свалено на момента! Ама нали в България е пълна анархия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още