IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Няма как да има машинно гласуване само в София*

Решението на Комисията за хартиените бюлетини важи за цялата страна и столицата не може да бъде извадена от него

09:30 | 28.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Машинно гласуване на местните избори в София няма как да бъде проведено. Това коментира пред bTV зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева във връзка с решението на Общинската избирателна комисия за столицата да допусне машинно гласуване на територията на София.

Припомняме, че ЦИК късно вчера реши на местните избори и на балотажа през следващата седмица да се гласува само с хартиени бюлетини заради липсващо удостоверение на машините от Министерството на електронното управление и сигнали за евентуална злоупотреба с данни на един от зам.-министрите в същото ведомство.

Министерството на електронното управление издаде въпросното удостоверение късно снощи, като от ведомството разясниха, че нямат съмнения дали машините отговарят на законовите изисквания.

Росица Матева посочи в коментара си, че решението на ЦИК е за цялата страна и няма как София да бъде извадена от него, както и че Комисията не е разрешила машини да бъдат доставяни в страната. Снощи обаче от ЦИК са установили, че машини са напуснали склада на Комисията без разрешение. Дадени са указания на Министерството на вътрешните работи машините да бъдат върнати.

„Имаме достатъчно информация, която ни накара да приемем това решение. Имаме основания да не сме сигурни какъв софутер е инсталиран на машините“, допълни тя.

Според Общинската избирателна комисия за столицата решението на ЦИК е неразбираемо, защото Министерството на електронното управление удостовери съответствието на машините съвместно с институтите по метрология и стандартизация.

Информацията от доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване, каза в предаването „Денят започва“ по БНТ председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини, увери тя. Не смятам, че има някаква заплаха за честността на изборите, каза още Нейкова, цитирана от БТА. 

Нейкова не коментира решението на ОИК – София, но отбеляза, че няма как да се появи машина в избирателна секция. 

Главният секретар на МВР потвърди пред Нова телевизия за указанията за връщане на машините за гласуване обратно в склада на ЦИК. Той обаче посочи, че ведомството все още не разполага с доклада на ДАНС, заради който в петък се проведе и спешен председателски съвет в Народното събрание.

Коцев увери, че ако решението на ЦИК за машините се промени, МВР ще го изпълни и ще закара машините до избирателните секции в срок.

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още