IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинската избирателна комисия в София допусна машинно гласуване

Комисията не приема решението на ЦИК за отмяна на машинния вот и го определя като неразбираемо

01:13 | 28.10.23 г. 1
Снимка: БГНЕС/Филип Станчев
Снимка: БГНЕС/Филип Станчев

Общинската избирателна комисия в София е решила на свое заседание да допусне машинно гласуване в столицата.

Решението е публикувано на страницата на избирателната комисия.

Комисията не приема решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за гласуване само с хартиени бюлетини на местния вот. ЦИК взе това решение заради уж липсващо удостоверение на машините от Министерството на електронното управление.

На извънреден брифинг от ведомството казаха, че такова удостоверение вече е издадено.

Отделно в петък в Народното събрание се проведе председателски съвет заради доклад на ДАНС, според който заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел генериране на код за предстоящите избори.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че ще подадат жалба пред Върховния административен съд (ВАС) заради решението на ЦИК.

Столичната Общинска избирателна комисия посочва в решението си, че волята на ЦИК е абсолютно неразбираема.

„Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило, в което ОИК – Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин“, пише в решението на Комисията.

От Комисията изтъкват, че Министерството на електронното управление е удостоверило съответствието на машините съвместно с институтите по метрология и стандартизация. Решението на ведомството е от петък, 27 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Alex Silver
преди 6 месеца
ОИК в София не се подчинява на решението на ЦИК. Нашто МВР разнася машини на воля. Държавата се скапва окончателно, под мъдрото ръководство на ПосолствотО. Щото "наште" без машините няма да вземат и 7%. Значи е допустим, дори наложителен държавен преврат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още