IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателната активност в страната към 16 часа е малко над 34%

В няколко кметства са свършили бюлетините и се ксерокопират

18:15 | 29.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Избирателната активност в страната към 16:00 часа е 34,16%, съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНР.

От 6 038 622 избиратели са гласували 2 062 644, сочат данните от сайта на ЦИК.

Най-висока е избирателната активност в софийското село Челопеч – 75,15%, а най-ниската е в Добрич – 23,18%.

За сравнение, на местните избори през 2019 г. към 17:30 часа избирателната активност е била 43,55%.

В София към 16 часа избирателната активност е била 25,6%, като от 1 056 354 избиратели са гласували 270 737, сочат още данните на ЦИК.

В няколко кметства са свършили бюлетините - във Върбешница, шуменското село Лозево, както и в плевенското Учиндол, там се ксерокопират бюлетините и се съставят протоколи от членове на СИК, като бюлетините се номерират с последваща номерация след кочаните. Заявени са по-малко бюлетини за отпечатване, и след като са подадени заявки за гласуване, ЦИК е дала указания как да се случи ксерокопирането на бюлетините, допълни Матева.

Председателят на СИК няма правомощия да анулира бюлетина, върху която се е отпечатал вотът на избирателя. Молим всички членове на СИК да се запознаят с решението на ОИК, където ясно е казано, че ако оставя следа от черната лента на бюлетините, или от мастилото на печата или химикала, тези бюлетини не трябва да се анулират, те са валидни, каза още говорителят на ЦИК.

Бюлетини не се изсипват от урните, и не се отварят урните преди края на изборния ден, ЦИК никога не е давала различни от тези указания, допълни Матева.

Към момента няма причини да бъде удължаван изборният ден заради допълнителното отпечатване на бюлетини.

Настоящият адрес на Асен Василев е извън страната, той няма избирателни права в България. Към 28 април т.г. той няма регистриран настоящ и постоянен адрес на територията на страната, каза още Матева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още