IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В София също ще се гласува само с хартиени бюлетини

ЦИК обяви за нищожно решението на столичната общинска избирателна комисия да допусне машинен вот, защото не приема решението на централната комисия за забраната му

23:04 | 28.10.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В избирателните секции в София ще се гласува само с хартиени бюлетини. Това е решила Централната избирателна комисия (ЦИК), която е обявила за нищожно решението на столичната общинска избирателна комисия в София да има и машинен вот на местните избори.

Припомняме, че късно през нощта общинската избирателна комисия на столицата реши, че не приема по-ранното решение на ЦИК за отмяна на машинното гласуване заради доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за евентуални злоупотреби със софтуера на машините. В тази връзка комисията допусна машинно гласуване в столицата.

ЦИК обаче посочва в решение, публикувано на сайта ѝ, че решението на общинската комисия е извън нейната компетентност.

„Централната избирателна комисия е държавният орган в Република България, който осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагане на Изборния кодекс и свързаните с него нормативни актове при произвеждане на всички видове избори“, посочва се в решението.

„Централната избирателна комисия осъществява методическо ръководство и упражнява контрол върху дейността на избирателните комисии“, допълват от ЦИК.

По-рано днес говорителят на ЦИК Росица Матева коментира, че няма как да се проведе машинно гласуване само в София, тъй като решението на Комисията за отмяна на машинния вот важи за цялата страна. 

На заседание през деня от ЦИК отказаха да преразгледат решението си за отмяна на машинния вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още