IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК отказа да преразгледа решението си за машинния вот

Във ВАС са подадени жалби срещу отмяната на машинния вот

15:37 | 28.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Членовете на Централната избирателна комисия (ЦИК) отказаха да преразгледат решението си, с което отмениха машинния вот в петък (27 октомври). По време на редовно заседание на институцията, на което по дневен ред се разглеждат жалби, членът на ЦИК Любомир Георгиев предложи да се включи още една точка - отново да се обсъди машинният вот.

"За" гласуваха само трима от членовете, а останалите 12 бяха против. Част от гласуващите се мотивираха, че решението вече е обжалвано пред Върховния адмнистративен съд (ВАС) и с промяната му може да възникне "хаос и объркване".

"Като орган за управление на изборите сме призвани да внасяме последователност, стабилност и спокойствие във всички избиратели с цел утре да се проведат честни и прозрачни избори", допълни Йорданка Ганчева. 

Членове на комисията намекнаха, че са взели решението и на базата на класифицирана информация. По-рано стана ясно, че ЦИК разполага с доклад от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който обаче се оказа със свободен достъп.

Включването на тази точка в дневния ред беше единственият начин ЦИК да успокои напрежението около изборния процес, каза Цветозар Томов, който заедно с вносителя Георгиев и Елка Стоянова подкрепиха идеята за ново обсъждане на решението.

От ЦИК решиха да изпратят методически насоки как ще бъде гласувано в утрешния ден.

Премиерът акад. Николай Денков призова ЦИК по време на извънреден брифинг в Министерския съвет членовете на избирателната комисия да преразгледат решението си за отмяна на машинния вот. Той отбеляза, че още не е късно и Министерството на вътрешните работи (МВР) има готовност да достави машините за гласуване по избирателните секции. Въпреки призивите да бъде публикуван докладът на ДАНС, на базата на който ЦИК блокираха машинния вот, премиерът акад. Николай Денков каза, че Министерският съвет няма да разпространява "манипулативна информация". 

По време на заседанието на ЦИК стана ясно още, че членове са получавали множество заплахи по телефона, както и през социалните мрежи. С 12 гласа "за" и трима "против" от институцията решиха да сезират МВР за заплахите и да поискат разследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Гошогошев
преди 6 месеца
Я тия дето им се гласува с машини утре да бойкотират изборите ,та да се пукнат от яд душманите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още