IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС, подписал доклада за машинния вот*

Ако това напрежение продължи, няма смисъл да има кабинет, коментира премиерът Николай Денков на извънреден брифинг

14:14 | 28.10.23 г. 4
Премиерът Николай Денков: Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Премиерът Николай Денков: Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Министерският съвет ще гласува оставката на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, подписал доклада за машините, заради който Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени късно в петък машинното гласуване на местните избори.

Гласуването на оставката ще се случи веднага, след като правителството получи предложение за това от председателя на ДАНС, както се изисква по закон, съобщи на извънреден брифинг премиера Николай Денков.

Денков посочи в отговор на въпрос, че ако напрежението около вота продължи, няма смисъл да има кабинет. „Това, което се случва в момента, е много зад приемливите граници“, каза той.

„Днес е ден за размисъл, в който трябваше да решим за кого да гласуваме, но вместо това отново обсъждаме как ще гласуваме“, каза премиерът, който призова ЦИК да преразгледа решението си, защото има всичките основания за това.

„На последните местни избори, проведени само с хартиени бюлетини, над 660 хил. бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко кметове са избрани с недействителни бюлетини“, допълни той и подчерта, че машините са въведени след тези избори точно за да се избегне това.

Денков подчерта, че ЦИК е нарушила изборното законодателство с решението си и е заблудила обществото, защото срокът за сертифицирането на машините изтича днес, събота, 28 октомври, в 17 ч. следобед. „Вчера, далеч преди изтичането на този срок, ЦИК забрани машинния вот. Това решение се основава на доклад на ДАНС, в който манипулативно са интерпретирани факти и са направени внушения, че вотът може да се манипулира“, коментира той.

Премиерът добави, че ЦИК няма основания за това решение, тъй като машините са принтери. Бюлетините от тях не могат да стават недействителни и това дава по-голяма увереност, че крайният резултат е коректно отчетен, допълни той.

По думите на Денков видеозаписите и снимките, за които става дума в доклада на ДАНС, са част от рутинна процедура, на основата на която се подготвя докладът на Министерството на електронното управление, за да се удостовери коректната работа на машините. Внушение е, че това може да повлияе на вота, изтъкна той.

„Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания – няма атрибутите, които се изискват от Закона за защита на класифицираната информация. Създава се впечатление, че това е направено нарочно, за да се разпространи бързо, без проверка на фактите, и така да се постигнат манипулативните цели“, коментира Денков.

Той опроверга ЦИК, като посочи, че решението за съответствие на машините с изискванията в Изборния кодекс е публикувано в срок. Той добави, че е заблуда и твърдението на Комисията, че машините са напуснали складовете без заповед. МВР вече съобщи, че на 26 октомври ЦИК е изпратила две писма до министъра на вътрешните работи и до директора на Главна дирекция „Жандармерия“, с които разрешава товарене и експедиране на машините.

Денков изтъкна и че ЦИК са заблудили обществеността, че решението за удостоверяване на машините е подписано само от зам.-министъра на електронното управление. То е подписано и от институтите за метрология и стандартизация и е издадено въз основа на доклад, подписан от четирите екипа, които са оценявали съответствието на машините, каза той.

Премиерът определи ситуацията като „активно мероприятие“, което е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции – като Върховния административен съд, който излезе със съобщение, че ще гледа случая в понеделник, след първия тур.

Николай Денков призова хората да гласуват, независимо дали с машини, или с хартия, за да се минимизират изборните злоупотреби.

Министър-председателят изтъкна, че наличието на машините за гласуване не е свързано с тяхната верификация и подчерта, че машини се изпращат, например в чужбина, дори този процес да е приключил. Той изрази съмнение, че усилието да се върнат машините в складовете е, за да се каже в един момент, че няма машини.

Той коментира, че възникват въпроси как ЦИК спазва Изборния кодекс. Относно евентуална оставка на министъра на електронното управление Александър Йоловски премиерът посочи, че ако е нарушил правилата, тогава има смисъл да му се иска оставката. За момента Денков заяви, че няма такива наблюдения.

Що се отнася до зам.-министъра, за който от ДАНС посочват, че е свалял код от машините, Денков повтори, че ще се направи проверка и след това ще се решава.

На въпрос дали докладът на ДАНС ще бъде публикуван от правителството, тъй като не е секретен, Денков отговори, че този документ няма да се разпространява през сайта на Министерския съвет, защото е манипулативен.

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 3
sinbad
преди 6 месеца
Да прецакаш ДС, безценно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
khao
преди 6 месеца
До: Дядо Коледа квя измама е изобличил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 58 rate down comment 21
Дядо Коледа
преди 6 месеца
До: zelka007 Вместо да му дадат награда, че е разобличил измамата с машините, тези недоразумения искат да уволняват човека, че си е свършил работата. Това е поредния цинизъм от страната на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 37
zelka007
преди 6 месеца
в Денят за Размисък , драги съфорумци , си припомнете най-гласовитите вчерашни приказвачи-аларми : 1/тошкосмешконищото , 2/агентбудаикомпания , 3/човекъкупилифалиралдвамонопола , 4/копейкозависимият ... и четирите аларми ги устройва умисленият избирател и ниската избирателна активност ... ама много ги устройва !!!!! ... :))) ... защото губят почва под краката , ако не са във властта , спират им трансферите , утичат в канала на историята ... те могат да виреят само в полусивата зона на комфорт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още