IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията на НС за контрол на службите ще изслуша председателя на ДАНС заради машинното гласуване*

Извънредното заседание на комисията се свиква за понеделник, от ЦИК отхвърлиха обвиненията на премиера за нарушаване на изборното законодателство

20:33 | 28.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на ДАНС Пламен Тончев. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Председателят на ДАНС Пламен Тончев. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще изслуша председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев в понеделник.

Това обясни пред журналисти председателят на комисията Бойко Рашков, цитиран от БТА.

На заседанието депутатите от комисията ще се запознаят с доклада на ДАНС, изпратен до Централната избирателна комисия (ЦИК), заради който ЦИК забрани машинното гласуване на местните избори.

Докладът е подписан от зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, за когото премиерът Николай Денков каза днес, че ще бъде отстранен от поста. Министерският съвет ще гласува оставката му при постъпване на предложение от страна на Тончев, обясни Денков.

Според премиера в доклада са направени неверни внушения и манипулативно са представени факти за действия в контролирана среда, с които да се удостовери годността на машините за вота.

Бойко Рашков коментира, че не е изненадан от ситуацията, защото целта е да се направи всичко за елиминирането на машинното гласуване.

Междувременно от ЦИК отхвърлиха обвиненията на премиера Денков, че са нарушили изборното законодателство с решението за отмяната на машинното гласуване.

На извънреден брифинг председателят на Комисията Камелия Нейкова посочи, че подобни твърдения от други държавни органи, от публични длъжности лица, намираме за недопустими и смятаме, че те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган и рушат доверието в изборния процес.

Нейкова призова институциите да оставят ЦИК спокойно да върши своята работа по произвеждането на изборите. Според нея не може да се твърди, че избирателите ще бъдат отблъснати от изборния процес.

Камелия Нейкова посочи, че гласуването е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини. Разбираме желанието на някои избиратели да гласуват с машина, отбеляза тя. Нейкова заяви, че и тя предпочита да гласува на машина. Тя посочи, че този път и тя ще гласува с хартиена бюлетина, не защото „изпълнява нечия поръчка", а защото смята, че информацията, получена, в ЦИК е достатъчна, за да вземе Комисията мерки да не се компрометира изборният процес. 

По повод призивите към ЦИК да преразгледа вчерашното си решение, свързано с начина на гласуване, към настоящия момент ЦИК не намира основание за това. Решението на ЦИК е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства ще бъдат разгледани от съда, посочи още Камелия Нейкова.

Тя допълни, че са постъпили осем жалби, като всички са депозирани пред Върховния административен съд (ВАС). Съдът вече посочи, че ще може да разглежда жалби най-рано в понеделник – след приключването на първия тур на вота.

До настоящия момент в ЦИК не е постъпила информация, която да опровергава данните, съдържащи се в преписката, получена от ДАНС относно неправомерни действия на заместник-министъра на електронното управление, допълни Нейкова.

Междувременно от ДАНС обявиха, че зам.-председателят на службата Деньо Денев не е подал оставка. 

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още