IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолози: Отмяната на машинния вот и отблъсна, и мотивира избиратели

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат мнозинство в повечето общински съвети в страната, сочат първите данни на ЦИК

09:08 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Две са тенденциите по отношение на отмяната на машинния вот сред избирателите, смятат социолозите Боряна Димитрова ("Алфа Рисърч") и Парван Симеонов ("Галъп"). Пред БНТ те отбелязаха, че едновременно това спорно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) е отблъснало, и е мотивирало избиратели. Те посочиха, че има намаляваща вяра и в политиците, и в институциите, което влияе върху избирателната активност. Според тях няма да има искания за касиране на резултатите, защото резултатите са добри за партиите.

Отмяната на машинния вот имаше известен ефект на бумеранг срещу ГЕРБ  и "то даде енергия на "промашинните" избиратели", каза Сименов, а Димитрова уточни, че част от гласоподавателите са се отказали да гласуват, защото не е било ясно как ще бъде отчетен вотът им.

Прави впечатление, че избирателната активност е по-висока в малките населени места, а в големите градове, включително и София, избирателната активност е била по-ниска, допълва още Боряна Димитрова. Тя допълни, че има и доста грешки в протоколите на секционните комисии.

Социолозите отчетоха, че няма "преобръщания" на резултатите от реалното броене на протоколите спрямо представените данни от екзитполовете и паралелното преброяване в първите часове след края на изборния ден. 

Данните на ЦИК показват свиване на разликата между кандидатите в София, но позициите се запазват. На много места в София има изравнени позиции в битката на районните кметове между представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Боряна Димитрова отбеляза няколко пробива от страна на независимите кандидати, както и изненадващи резултати. В Сливен например очаквано е било на балотаж да бъдат двама кандидати, подкрепени от БСП и от леви партии, но в крайна сметка напред продължават кандидатът на ГЕРБ-СДС и коалиция "Пряка демокрация". В Разград пък на балотаж ще бъдат кандидатът на ПП-ДБ и независим кандидат, тоест влиянието на ГЕРБ и ДПС в града отслабва.

Според Първан Симеонов Антон Хекимян е бил "правилна кандидатура, издигната в неподходящо време". Той е бил представен като кандидат на ГЕРБ прекалено късно, а ръководството на ГЕРБ не е застанало категорично зад него. Представянето в София не е добро за ГЕРБ, допълни още Димитрова и обясни, че въпреки качествата на Хекимян, не е логично да не бъдат издигнати вътрешни, подготвени за това кандидати. Партиите трябва да си огледат вътрешнопартийните механизми за издигане на кандидати, коментира социологът.

Първан Симеонов отбеляза, че успехът на кандидата на БСП Ваня Григорова е до голяма степен нейна заслуга - само 55% от подкрепата за нея идва от социалистическата партия. "Тя е вид "Възраждане", каза още той и допълни, че вълната на протеста, на моменти включително и антикапиталистически, има почва у нас. Според него битката за София може да се окаже много оспорвана и не е "никак невъзможно" Ваня Григорова да спечели. Част от резултата ще зависи и от позицията на ГЕРБ за балотажа.

38% от избирателите в София са такива, които не са родени в града, и за тях спомените за "стара София" не работят. Ваня Григорова от своя страна постави въпросите на "крайните квартали" - липса на инфраструктура, достъп за здравеопазване и т.н., което трябваше да направят и другите кандидати, категорична беше Димитрова. 

Данните като цяло показват, че управляващите от ПП-ДБ и подкрепящите ги от ГЕРБ-СДС имат мнозинство в повечето общински съвети, допълниха и двамата експерти. Според Симеонов вече е видно "желание за проветряване" на местните власти в градовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още