IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС реши на втория тур на изборите да се гласува и с машини

Съдът отмени решението на Централната избирателна комисия

20:35 | 30.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за гласуването с машини, сочи решение на съда.

Това означава, че на втория тур на местните избори, който ще се проведе на 5 ноември, избирателите ще могат да гласуват и на устройствата. Освен това стана ясно, че вотът на първи тур няма да бъде касиран.

Припомняме, че малко преди първия тур на изборите ЦИК реши да се гласува само с хартиени бюлетини заради липсващо удостоверение на машините от Министерството на електронното управление и заради сигнали за евентуална злоупотреба с данни от един от заместник-министрите от въпросното ведомство.

Все пак удостоверението беше издадено след решението на ЦИК, а министерството заяви, че няма съмнения дали машините отговарят на законовите изисквания.

Решението на ЦИК беше обжалвано от политически партии, които се включиха в изборите, както и от граждани. В деня за размисъл в страната се проведоха и протести, на които гражданите настояваха за връщане възможността да се гласува и на машина.

Говорителят на ЦИК Росица Матева по-рано днес заяви, че решението за гласуване единствено с хартиени бюлетини е взето с цел да няма никакво съмнение в честността на изборите. Решението беше взето на 27 октомври вечерта (само два дни преди изборния ден), като предложението за забрана на машините беше прието с 12 гласа "за" и 2 "против". Двамата, които се обявиха срещу този ход, са представителите на "Демократична България" в Комисията - Цветозар Томов и Любомир Георгиев. 

Заседанието на ВАС продължи пет часа, пише БНР, допълвайки, че съдиите не са взели под внимание мотивите на ЦИК, че с доклада, подаден от ДАНС, се опорочава честността на вота. Съдът разгледа общо 12 жалби, включително тази на "Продължаваме промяната - Демократична България", според които решението на ЦИК е "политическо". 

Централната избирателна комисия се очаква да насрочи ново заседание, на което да вземе свое решение по това на съда. 

Решението на ВАС не може да бъде обжалвано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
мрънмрън
преди 5 месеца
До: RoyBatty аз преди години съм бил в комисия, в едно село и истината е, че някои пенсионери излизат от квадратчетата и се броят за невалидни, имаше поне 10-15 такива. Говорим за 1-2мм извън, но е достатъчно, за да ги броят за такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
RoyBatty
преди 5 месеца
Миналите местни избори има около половин милион невалидни бюлетини!!!Т.е. 1 от 9 гласувания са "неутрализирани" защото не са били за "нашите" и са "пипнати" с мастило.И този път грубо грозно се "загасиха свещите"! Примерно има места където има стотици бюлетини с "преференция за Х", но забравена отметка за партията :) ... Вторият тур вече няма значение , че ще има машини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още