IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наруши ли казусът с машините правата на избирателите?

Какво ще е решението на ВАС, коментират Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК, и Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията

12:10 | 30.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Изборният ден като цяло протече спокойно, макар че имаше единични нарушения – някои секции в квартали в София бяха решили да използват не само една урна, а бяха сложили три урни, което не е правилно. Подобен казус имаше и в една от секциите в Самоков, а в секциите в Ихтиман, Самоков, както и в "Столипиново" забелязахме засилена избирателна активност. Този коментар пред Bulgaria ON AIR направи Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Тя обясни, че като изборен наблюдател е присъствала и на броенето на секционната комисия в кв. "Христо Ботев" в София.

По думите ѝ избирателите на изброените места предпочитат хартиеното гласуване вместо машинното.

"Притесняват се от машините. Това е била причината, включително и през април, да влязат в изборните помещения, въпреки че тогава можеха да избират" как да гласуват, уточни тя.

Пенева посочи, че броят на бюлетините не се различават от предишните избори, независимо дали са подадени от хартия, или чрез машини.

"Ръчното преброяване отнема време. Липсват тренировки. Видяхме, че има немалък брой протоколи, които се носеха с грешки и се налагаше да се поправят на място чрез познатото на всичко задраскване. Грешат най-вече къде да запишат недействителните бюлетини", конкретизира председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Избори на ръка

Пенева коментира и казуса с машините, като обяви, че тя е един от жалбоподателите пред ЦИК като физическо лице.

"Основното ми притеснение е, че правото ми на избирател е нарушено. Всеки има право да избере как да гласува. Няма време машините да бъдат върнати за балотаж", категорична е тя.

Как ще действа ВАС

„Върховният административен съд е в невъзможна ситуация. Ако той обяви, че решението на Централната избирателна комисия е било неправомерно, това ще означава, че тя е нарушила Изборния кодекс, което автоматично води до касиране на изборите. ВАС ще трябва да действа като политически, а не като професионален, юридически орган“, това мнение изрази пред БНР Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него това е активно мероприятие, което е планирано. Една такава справка не се изготвя в последния половин час, коментира Галев доклада на ДАНС, който доведе до отмяната на машинния вот за първия тур на местните избори. По думите му това се е случило "с една-единствена цел – да всее съмнение в избирателите" и ЦИК да вземе точно това решение.

Галев смята, че по това, което се визира като неправомерни действия на заместник-министър Михаил Стойнов, трябва да се направи разследване.

Експертът обясни, че ако това е истинската справка, която стана публично известна, „тя звучи леко странно на много места“. „Споменават се хора, които били казали нещо на заместник-министър Стойнов по време на неговото "нарушение". Справка на сериозна контраразузнавателна служба не би трябвало да работи с хипотетични хора, би трябвало те да са разпитани, да присъстват с инициалите си, посочи Галев. – Ние не знаем защо той е разпоредил повторно изграждане на код, защо е снимал“.

Тодор Галев потвърди, че справката всява съмнения в гражданите, но същевременно се измиват ръцете, като се казва, че не е възможно това да опорочи гласуването с машини. „Оттук нататък идва свободната интерпретация на политическите сили“, коментира експертът.

Защо в петък вечер нямаше съответствие с удостоверяване на машините за изборите? Защо Министерството на електронното управление не разполагаше с 20 дни срок за удостоверяване на машините, както е по Изборния кодекс? Трябва ли срокът за балотажа да е 14, а не 7 дни?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още