IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешният министър: Всички партии са купували гласове

Има 1815 сигнала за нарушения при гласуването и 164 досъдебни производства

22:50 | 29.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На тези избори имаше рекорден брой сигнали за нарушаване на изборното законодателство. Няма партия, която да не е ангажирана с купуването на гласове. Това коментира пред bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той представи статистика, според която за предходния месец до момента са постъпили 1815 сигнала. За същия период през 2019 година, когато отново се провеждаха местни избори, сигналите са били 954.

В рамките на изборния ден в МВР са получени 428 сигнала за изборни нарушения, каза още Стоянов.

По думите му за първи път се случва да бъдат получени толкова сигнали, като те са за различни видове нарушения - от купуване на гласове до неправомерна агитация.

Над 70 жалби и сигнали са постъпили в Централната избирателна комисия през изборния ден, каза пред БНР говорителят на комисията Росица Матева. Тя посочи, че повечето от компетентност на общинските избирателни комисии няма сигнали, които са за груби нарушения, които да опорочат вота.

Матева отново призова за внимателно броене на хартиените бюлетини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още