IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция подновява дебатите по молбата на Швеция за членство в НАТО

Въпросът е включен сред темите за дебат на парламентарната комисия по външни работи на 26 декември

09:45 | 23.12.23 г.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg LP

Турска парламентарна комисия ще възобнови дискусиите по молбата за членство на Швеция в НАТО през следващата седмица. Така ратификацията отново се поставя на дневен ред в страната, която се обяви срещу присъединяването на Швеция към алианса.

Комисията по външни работи в Анкара е посочила кандидатурата на Швеция сред темите за дебат на 26 декември, съобщава Bloomberg.

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха молбата на Швеция по време на телефонен разговор миналата седмица. Белият дом казва, че двамата са говорили колко е "важно да приветстват Швеция в алианса" възможно най-скоро.

По-късно Ердоган каза, че Байдън е обещал да поиска одобрение от Конгреса за продажбата на изтребители F-16 на Турция, ако турските депутати подпишат присъединяването на Швеция към НАТО.

Комисията по външни работи, чиято подкрепа е необходима, преди да може да се пристъпи към гласуване от парламента, поиска от Швеция писмена пътна карта за борба с тероризма и отложи разговорите.

Турция и Унгария блокират разширяването на НАТО на север. Финландия, която също е част от северното разширяване на алианса след нахлуването на Русия в Украйна, се присъедини към НАТО през април, след като парламентите на всички 30 страни членки ратифицираха нейното влизане.

Турция твърди, че Швеция не е успяла да предприеме достатъчно строги мерки срещу привържениците на сепаратистките кюрдски бойци, които смята за терористи. Швеция настоява, че изпълнява критериите за членство в НАТО и е предприела стъпки, съгласувани с Турция, като прекратяване на оръжейното ембарго и затягане на антитерористичните закони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 23.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още