IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разработи тактика на успешните ракетни удари срещу Украйна

Крим ще бъде в центъра на военните действия през 2024 г., заяви Володимир Зеленски

07:50 | 03.01.24 г. 14
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните пет дни Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 300 ракети и 200 бойни дрона, коментира във вечерното си обръщение за 678-ия ден на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. "Досега нито една държава не е отбивала такъв комбиниран удар - дронове и ракети, включително и аеробалистични ракети. Само за ден бяха унищожени 10 "Кинжал"-а", коментира той.

Военният анализатор Олександър Коваленко коментира в своя канал в Telegram, че последните два масови ракетни удара показват, че Русия е намерила вярната тактика. Военните в Украйна се опасяваха, че Москва обмисля нови методи на обстрел след продължилата почти четири месеца пауза на ракетните удари и единичните изстрелвания на дронове. През това време бяха натрупани и запаси от ракети. 

Така сега новата тактика предвижда първоначално "изтощаване" на системите за противовъздушна отбрана (ПВО) с дронове. Те отвличат вниманието, маневрирайки непрекъснато, като целта е и да останат максимално дълго във въздуха, за да намалят времето за презареждане преди залповете с ракети. Самите дронове обаче са не само примамка, но имат и разрушителна сила и не могат да бъдат неглижирани от ВВС.

От 29 декември насам Русия извърши два масови ракетни обстрели, чиято стойност Forbes изчислява на около 2 млрд. долара (общо почти 300 ракети и дронове). Отделно в нощта срещу 1 януари 2024 година беше използван и рекорден брой бойни дронове срещу Украйна - 90, от които ВВС унищожи 87.

При обстрелите бяха използвани 15 от доскоро смятаните за невъзможни за прихващане ракети - "Кинжал", чиято стойност според Forbes е по 15 млн. долара. В последната атака бяха използвани 10 ракети от този тип по обекти в Киев. Според публикация на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужний, ако тези ракети бяха постигнали целите си, "това би било катастрофа". Президентът на Украйна допълва, че целите са основно от гражданската инфраструктура и целта им е "максимални щети". Сред целите са и енергийни съоръжения, заради което близо 260 хил. души в Киев за кратко останаха без електроснабдяване на 2 януари.

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че атаките са "по центрове на взимане на решения", предприятия от военно-промишления комплекс и складове за съхранение на оръжия в Киев и в областта. Оттам обаче не дават информация за обстрела над Харков, за където има данни за попадения в жилищни сгради, училище, складови помещения и газопровод. Според местните власти Харков е под почти непрекъснат обстрел с ракети С-300, изстрелвани от Белгородска област.

За първи път през 2024 година нощта в Украйна премина без обявяване на въздушна тревога в нито една област на страната.

Крим ще бъде фокусът на украинските военни през 2024 година

Украйна ще се съсредоточи в усилията си да пресече връзките между континентална Русия и полуостров Крим, коментира в интервю за The Economist  Володимир Зеленски. Той не даде повече подробности, но реално успехите на Киев в последните месеци са именно в това направление.

В нощта срещу 3 януари в социалните мрежи се появиха съобщения за силни взривове в Севастопол, където беше щабът на руския Черноморски флот, а снимки показват възможни поражения. Според непотвърдена информация цел е военното летище Белбек.

Назначеният от Русия гебернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщава за свалена над морето ракета, без повреди по инфраструктурата.

Русия отчита успехи в горещите точки на фронтовата линия

През последните дни бойните сблъсъци по най-горещите точки на фронтовата линия, включително и в направлението "Таврия" намаляват, но руснаците са увеличили броя на въздушните удари, съобщи ръководителят ген. Олександър Тарнавский в своя канал в Telegram. В своята сводка от Генералния щаб на ВСУ отбелязват за по-малко от 60 директни бойни сблъсъка, което е под средното за дните преди новогодишните празници. Под артилерийски обстрел обаче са повече от 130 населени места в приграничните зони.

Има данни за по-малко от 10 отблъснати атаки в региона на Авдиевка, част от Таврийското направление, и неуспешни опити за обкръжаване на града. Геолокализирани данни през последните дни показват подобряване на позициите около Степове и на северозопад от града към Бердичи. И украински, и руски военни кореспонденти съобщават за позиционни битки около Новобахмутивка, Бердичи, коксовия завод и около индустриалната зона на Авдиевка.

Руснаците отбелязват напредък и край Бахмут и заемат позиции на север и изток край Бохданивка. В края на 2023 година има данни за руски атаки на север към Кордюмивка.

Геолокализирани данни потвърждават и напредък на руснаците на запад от Кармазинивка (на 11 км от Сватове) и Площанавка (15 км от Кремена) в направлението Купянск. През изминалото денонощие в това направление са отблъснати 7 руски атаки при Синковка и Петропавловка, като засега няма пробив на защитната линия в региона, посочват от ВСУ.

Украйна продължава да удържа позициите си по левия бряг на Днепър и има данни за отблъснати руски атаки край населеното място Кринки. Руски военни кореспонденти съобщават за обстрели с управляеми авиобомби по позиции на украинците на десния бряг на реката, за да бъде спряна операцията в региона.

Руското Министерство на отбраната съобщава за удари в Белгородска област през изминалото денонощие. Губернаторът на Белгородска област Владислав Гладков съобщи тази сутрин в своя канал в Telegram за свалена въздушна цел, но без да дава повече подробности и допълни, че в града е обявена въздушна тревога.

Над областта през нощта са унищожени седем ракети "Олха" и две "Точка У", допълват руските военни в сводката си за изминалото денонощие. Общо прихванатите ракети "Олха" са 11. Отделно от министерството пишат за унищожени 34 дрона над Запорожка, Луганска и Донецка област

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 03.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 4 месеца
До: Импeраторът я разкажи, защо е нормално мечката да продължи да вършее на запад? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 12
Импeраторът
преди 4 месеца
До: 0pk остави ги украинците, те ще бъдат след три дни, пардон, три години, поробени :-) я кажи тук в България да почваме ли да учим пак рашистики, че след Украйна е нормално мечката да продължи да вършее на запад :-?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 13
Импeраторът
преди 4 месеца
До: valentino29 това предполагам е удар по ковид лаборатория, в която на посещение са били натовски генерали ;? ако е така наистина, има поводи за гордост :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 16
Импeраторът
преди 4 месеца
До: sssaaa мани мани... с тази калпава натовска техника човек да се чуди защо Путин не е още в Берлин :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 17
sssaaa
преди 4 месеца
Безаналоговата НАТОвска техника доста добре се е справила. Успяла е да привлече няколо Кинжала с директно попадение на място при съотношение за загубите 1 към 1! Сега Русия има с 10 кинжала по-малко. Доста добра Евроатлантическа тактика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 13
valentino29
преди 4 месеца
https://vk.com/video-31371206_456270828,така укро пво сваля кинжали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 15
0pk
преди 4 месеца
До: 0pk пу да ти се невиди на цензурата - *** = t(точка)me
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 17
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 зелкич, отбелязвам прогрес в коментарите - ракетите вече не са свършили, а им остават за само още 1 залп! Скоро ше догониш Арестович с неговите оставащи 1-2 залпа. :D Според NYT, прогресът на украинската перемога се намира в тази фаза: https://***/prbezposhady/23237 Твоите информационни дилъри, май са по оптимистично настроени. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 23
SnaGi
преди 4 месеца
Свалили са освен 10 Кинжала и още няколко извънземни летящи чинии, плюс космическия кораб на АЛФ. Много са забавни, вече цял свят им се смее на фантасмагориите. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 27
sssaaa
преди 4 месеца
До: zelka007, фекален, те ракетите им бяха свършили още преди 1г, според твоите източници и коментари тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още