IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел обяви, че военната структура на "Хамас" в северната част на Газа е разрушена

Висши дипломати обсъждат стратегии за предотвратяване разпространението на войната в региона

08:49 | 07.01.24 г. 1
Снимка: EPA/MOHAMMED SABER
Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви, че военната структура на ислямисткото движение „Хамас“ е разрушена в северната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

Хагари казва, цитиран от БТА, че от „Хамас“ са имали две бригади с 12 полка в Северна Газа преди началото на войната преди три месеца. „Там имаше общо около 14 хил. терористи“, заяви говорителят и допълни, че от началото на бойните действия са били убити редица командири на „Хамас“, унищожени са били оръжия и складове с боеприпаси, а израелските войници са открили и разрушили подземни тунели.

Само в бежанския лагер „Джабалия“ израелската армия е открила осем километра тунели с 40 входа.

Хагари обясни, че „Хамас“ вече не функционира в зоната по организиран начин. „В „Джабалия“ все още има терористи, но сега те действат без рамка и без командири“, посочва той. Според него обаче все още се очакват спорадични ракетни нападения срещу Израел от района.

В момента израелската армия се стреми да унищожи структурите на „Хамас“ в централната и южната част на ивицата Газа. Според Хагари процесът изисква време и бойните действия ще продължат през цялата година.

Досега според Израел са били убити около 8 хил. терористи след безпрецедентното терористично нападение на „Хамас“ и други групировки на 7 октомври. 

Активизиране на дипломацията заради конфликта

Висши международни дипломати междувременно обсъдиха стратегии за предотвратяване разпространението на войната в ивицата Газа извън Израел и палестинските територии, съобщава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че днес, 7 януари 2024 г., се навършват точно три месеца след началото на конфликта и палестинските и израелските власти обявиха хиляди военни и цивилни жертви.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел осъществиха отделни пътувания в региона, за да се опитат да потушат разпространението на тримесечната война в Ливан, окупирания от Израел Западен бряг и морските пътища в Червено море.

Израел и базираната в Ливан организация „Хизбула“ често си разменят огън през ливанската граница, Западният бряг кипи от гняв, а подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен са решени да продължат атаките срещу кораби в Червено море, докато Израел не спре да бомбардира палестинците в Газа.

Блинкън посети Аман, Йордания, след спирки в Турция и Гърция. Борел посети Ливан в периода 5-7 януари. И двамата казаха пред репортери, че приоритетът им е потушаването на разпространението на битките.

В Истанбул Блинкън проведе разговори с турския външен министър Хакан Фидан и президента Тайип Ердоган, яростен критик на военните действия на Израел в Газа. Турция, която за разлика от повечето си съюзници в НАТО не класифицира „Хамас“ като терористична организация, предложи да посредничи.

Американският държавен секретар коментира, че ще прекара следващите няколко дни в обсъждане със съюзници и партньори как могат да използват влиянието си, за да защитят цивилните и да увеличат максимално хуманитарната помощ.

Борел изрази тревога в Бейрут относно размяната на огън между Израел и силите на „Хизбула“ в Ливан и риска Ливан да бъде въвлечен в конфликта в Газа. „Дипломатическите канали трябва да останат отворени. Войната не е единственият вариант – това е най-лошият вариант“, коментира той.

Протести срещу Нетаняху

Хиляди демонстранти отново се събраха по улиците на Израел в събота на протест срещу десния премиер Бенямин Нетаняху и го призоваха да подаде оставка заради начина, по който управлява войната в ивицата Газа, съобщи ДПА.

"Няма да се откажем" и "Правителство на злото" бяха някои от лозунгите, които издигнаха протестиращите в Тел Авив и Хайфа по време на демонстрациите в центровете на градовете, съобщава БТА.

Миналата година Израел беше обхванат от вълна на масови протести заради спорните планове на правителството на Нетаняху за реформи в съдебната система, които според критиците им биха отслабили независимостта на правосъдието.

Демонстрациите в голяма степен замряха след нападението на 7 октомври от палестинската екстремистка организация "Хамас". Сега протестите изразяват различни форми на недоволство от Нетаняху, най-значителна от които се очертава войната в ивицата Газа. Мнозина освен това настояват за бързо връщане към преговорите с цел освобождаване на още заложници.

Израелската военна операция за унищожаване на "Хамас" навлиза в четвъртия си месец. Към протестиращите се присъединяват и роднини на някои от жертвите от 7 октомври, както и хора, евакуирани от домовете си близо до границите с Газа и Ливан заради бойните действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 месеца
Пропуснаха да кажат, че са срутили успешно и Болници, училища и жилищни сгради до кота 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още