IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: България трябва да наложи вето на австрийски инициативи

Бихме подкрепили по-твърда реакция на правителството относно Шенген, коментира председателят на АИКБ

10:57 | 09.01.24 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Бизнесът у нас настоява и би подкрепил по-твърда позиция от страна на правителството за пълноправно членство на България в Шенген. Да има призив за бойкот на австрийски инициативи - да не се купуват стоки от магазини и бензиностанции на територията на България заради отказа на Виена да ни даде зелена светлина и за сухопътния Шенген, предлага председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Защо не наложим вето на някоя австрийска инициатива? Трябва да има призиви за непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги. Трябва да има и правителствена, и обществена реакция", коментира Велев по Нова телевизия. Това трябва да е реакция на липсата на твърда позиция от страна ва властите у нас, каза той.

"Шенген, еврозоната и ОИСР са топ приоритети за българския бизнес. Те ще ускорят икономическия растеж и ще подобрят качеството на живот у нас. След като положихме всички усилия и отговаряме на изискванията за Шенген, защо не сме равни с другите?", попита Велев и припомни, че пропуснатите ползи за страната ни са над 1 млрд. лв. годишно.

Според Васил Велев трябва да се търсят такива средства за въздействие, които да дадат мотив на политически фактори в Австрия да променят позицията си.

„България е показала, че е равна с останалите, но бива третирана като второ качество. Това е неприемливо за българския бизнес и ние настояваме за по-твърда реакция”, посочи Велев.

По думите му австрийският транзитен транспорт трябва да бъде контролиран по-добре - така, както иска Австрия.

В края на миналата седмица на моста при Видин се образуваха огромни опашки от тирове, след като митниците започнаха усилени проверки на камионите, пътуващи към Австрия и тази мярка работи, посочи Велев. "Австрия иска от нас това и ние ще ги проверяваме повече време", каза той.

Велев допълни, че според него държавата не се възползва максимално от предимствата на географското си местоположение.

Той не коментира дали България трябва да спре руския газ за Австрия, който минава през наша територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
До: ratten на нашия мост ли се премести мааааа? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
doba
преди 3 месеца
До: ratten, срещу ръжен не се рита - народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ratten
преди 3 месеца
В края на миналата седмица на моста при Видин се образуваха огромни опашки от тирове, след като митниците започнаха усилени проверки на камионите, пътуващи към Австрия и тази мярка работи, посочи Велев. "Австрия иска от нас това и ние ще ги проверяваме повече време", каза той. ДАААА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още