IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков от Давос: Трябва да се стремим да опазим мира

Премиерът акцентира и върху намирането на възможност технологичните достижение да станат достъпни до всички хора, колкото се може по-бързо

21:55 | 17.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

По време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, българският министър-председател Николай Денков обърна внимание на темата за мира и за възстановяването му там, където ма конфликти.

„Имаше много дискусии по отношение на това как трябва да се заздравят международните системи“, отбеляза Денков. По думите му е важно мирът да бъде опазван, а там, където има възникнали конфликти, да се търсят възможности за решаването и затварянето им.

Той акцентира и върху намирането на възможност технологичните достижение да станат достъпни до всички хора, колкото се може по-бързо, както в по-бедните държави, така и до хората, които имат затруднен достъп до тези технологии. „Това е задача на правителствата и на международните организации“, посочи премиерът.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев взеха участие в Давос в дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“ на конференцията Greek House Davos.

По думите на Кирил Петков, колкото повече България, Румъния и Гърция се обединят за единна развита инфраструктура, толкова по-бързо ще расте благосъстоянието на хората във всяка една от тези държави, съобщава БТА.

Петков обърна внимание на забавянията по строежа на газовата връзка между България и Гърция, и на мостове на границата ни с Румъния заради икономически и политически зависимости. Петков бе категоричен, че: „Развитието на инфраструктурата може да позволи на Балканите да постигнат най-високия ръст на брутен вътрешен продукт на зона в Европа“.

Според министъра на финансите Асен Василев България е една голяма специална икономическа зона.

„Със своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта Василев по време на дискусията.

Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал заради липсата на инфраструктура. „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим брутния вътрешен продукт с 3% до 5%“, добави Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още