IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пристига в Давос с притеснително голяма според САЩ делегация

Американският посланик се опасява дали швейцарските власти ще имат време да се видят с Блинкен и дали Зеленски ще разговаря с китайците

12:50 | 15.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През тази година Китай е изпратил огромна делегация за участие в Световния икономически форум, пише Politico. Броят и намеренията на китайците са направили такова впечатление на САЩ, че посланикът в страната е поискал да "запази" часове за срещи на американския държавен секретар Антъни Блинкен с швейцарските власти, съобщават източници на изданието.

В китайската делегация, водена от премиера Ли Цян, са включени десетима министри. Те ще прекарат част от времето си в столицата Берн в срещи със свои колеги, а след това ще отпътуват до Давос. Китайският премиер ще участва с изявление пред участниците в икономическия форум. Предвидени са и много срещи с икономически лидери, на които китайците ще опитат да "омаят" и привлекат инвеститорите, пише Politico.

Според посланика на САЩ Скот Милър ще бъде лош сигнал, ако Блинкен да не успее поне да "стисне ръката на новия швейцарски президент Виола Амхерд", която стъпи в длъжност в началото на годината. Това е вписано в доклад от края на миналата седмица, до който изданието има достъп.

Говорител на Държвния департамент на САЩ потвърди, че има планирани срещи на Антъни Блинкен с швейцарските власти, но отказа да коментира бележката на посланика в страната. От съображения за сигурност графикът на визитата се пази в тайна, допълват оттам. Очаква се американският държавен секретар да пристигне в Швейцария във вторник (16 януари) и да остане още ден, посещавайки и Давос.

На този етап няма планирана среща между Антъни Блинкен и представители от китайската делегация. Отношенията между двете страни изглеждат обтегнати в момента, след като изборите в Тайван бяха спечелени от прозападния кандидат Лай Чин-Те. Politico обаче отбелязва, че в Белия дом поздравиха новия президент, но и се обявиха против официално заявяване на независимостта на острова от Китай.

Според източниците на Politico обаче е предвидена среща на държавния секретар с украинския президент Володимир Зеленски, който се очаква да пристигне днес (15 януари) в Швейцария. Неговата администрация съобщи преди ден, че е предвидена среща с швейцарския президент, както и с представители на парламентарни партии и политически лидери. Това е една от малкото официално обявени визити на украинския президент от началото на войната през 2022 година.

Анализатори коментират, че САЩ са притеснени и ще следят и за срещи на Зеленски с китайски представители тези дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още