IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев: Заложени са 2,576 млрд. лв. в проекта за бюджет на София за 2024 г.

Кметът предупреди, че ако няма Столичен общински съвет, бюджетът на града ще трябва да почака, а общината – да работи с миналогодишните параметри

20:30 | 25.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Общо 2,576 млрд. лв. са заложени в проекта за бюджет на София за тази година, като това е рекордна сума, заяви кметът на българската столица Василе Терзиев по време на представянето на параметрите пред софиянци в Софийския университет.

За сравнение, бюджетът на София за миналата година беше 2,564 млрд. лв.

Терзиев посочи, че в общия бюджет не са включени 100 млн. лв., които идват от държавния бюджет.

"Предали сме 109 проекта. Половината от тези средства ще бъдат заделени за проекти в районните администрации -  нещо, с което изпълняваме нашите обещания да дадем повече власт и възможности на районните кметове“, изтъква Терзиев.

Заместник-кметът по финанси Иван Василев коментира, че проектобюджетът на София отговаря пряко на нуждите на гражданите и техните проблеми:

"Заложили сме строителство на детски градини, подобряване на инфраструктурата - пътна, тротоарна, изграждане на многоетажни паркинги, но също така и средства за проектиране изграждането и на детски градини. Заделили сме повече средства за чистота и зеленина, за озеленяване, увеличили сме средствата, които са за отчуждаване на имоти, попадащи на територии на паркове. Увеличихме средствата, свързани с дигиталната трансформация - изключително важна тема, и е важно услугите на Столична община да бъдат достъпни за граждани и бизнес и онлайн и хората да не губят време в чакане на опашки. Също така сме заложили 5,3 милиона за граждански бюджети, които ще отидат пряко при гражданите и те трябва да решат как да ги разходят", посочва Василев, цитиран от БНР.

От своя страна обаче Терзиев предупреди, че ако няма Столичен общински съвет, бюджетът на града ще трябва да почака, а общината – да работи с миналогодишните параметри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
andy
преди 3 месеца
Голямо крадене ке падне!!! По комунистки! Инвестираните няколко милиона в предизборна кампания ще се вънат 1000 кратно!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 3 месеца
довършете започнатото , останаха пиедесталът и барелефите ... нека се присъединят към другият скрап ... скоро и на други места из държавата !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още