IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев предупреди за проблеми в Столичното предприятие за третиране на отпадъци

Рециклирането на отпадъци в София е блокирано от лошото състояние на предприятието, заяви кметът на пресконференция

17:38 | 06.12.23 г. 2
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Редица проблеми в Столичното предприятие за третиране на отпадъци констатира кметът Васил Терзиев, който направи посещение на предприятието.

Ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното, каза пред журналисти кметът, цитиран от БТА. Според него това е поради множеството дефекти в системата. 

Той отдаде проблемите на лошото управление на предприятието, като по тази причина е освободен от поста си досегашният му директор Фридрих Катцер и на негово място е назначен като временно изпълняващ длъжността Николай Савов.

Сред задачите на Савов е да изготви пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. Одит на предприятието ще покаже в дълбочина истинското му състояние, за да може максимално бързо да започне да се работи по отстраняване на проблемите. Ще има публичен доклад с информация за състоянието на завода и предложения за решения, каза още Терзиев. 

Установихме няколко проблема, посочи Николай Савов, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат заради много лошото ѝ качество, обясни Савов. Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани. 

По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано. Според Савов причината е, че почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините, допълни той.

През декември миналата година е пусната клетка номер три на депото за отпадъци „Садината“, но тя вече е запълнена с толкова много боклук, че ще се наложи използването на клетка четири, обясни Савов.

Според него сред решенията на проблема е подобряването на качеството на РДФ (твърдо гориво от отпадъци), а това ще стане с възстановяване на всяка една от сепариращите линии.

Савов отбеляза още, че в завода за отпадъци има видеонаблюдение, но то работи само в определени моменти и ситуации, но в други не функционира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
xapoznai
преди 5 месеца
Прилича на подготовка за стабилна "инвестиция", очакваме с нетърпение "пълния и задълбочен анализ", който да отговори на въпроса колко пари ще трябват. Поредни кметски оправдания слушам - единия нямал пари за заплати, другия какво там му куцало. Явно си мислят, че за красота сме ги избрали. Всеки е гласувал за да стане по-добре и не му се слушат оправдания. Тоз специално вече заяви, че му трябвали няколко милиарда за топлофикацията ама нямало да ги плаща общината - явно чака от небето да паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 5 месеца
очаквано ... в чистотата има съсредоточени доста интереси ... като първо място на проблеми е добре , видимо е от всички , следим с интерес първите реакции на герберите ... особено на звездата хекимян ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още