IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Терзиев: Бюджетът на София ще бъде представен до средата на януари

Столичният кмет представи отчет за дейността си през последните две седмици

12:45 | 31.12.23 г.
Снимка: Facebook страницата на Васил Терзиев
Снимка: Facebook страницата на Васил Терзиев

До средата на януари бюджетът на София за 2024 г. ще бъде представен за обществено обсъждане, обещава столичният кмет Васил Терзиев в своеобразен отчет за дейността си през последните две седмици на годината във Facebook.

С приемането на държавния бюджет за 2024 г. бяха одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 г., пише още кметът.

Той отбелязва, че заедно с Министерския съвет, а не с общинския, са намерили решение за липсващите средства за ВиК инфраструктурата на София. "Екипът ни осигури част от необходимите средства от над 10,2 млн. лв., а правителството одобри над 32 млн. лв. допълнителен трансфер. Така осигурихме довършването на проектите и осигурихме възможност да кандидатстваме за нови и така да продължим изграждането на ВиК инфраструктурата на столицата", пише той.

Терзиев посочва, че е подписал договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот в район „Връбница“ от близо 52 дка, което ще позволи да се разшири гробищният парк „Бакърена фабрика“.

"Обявихме война на нарушителите - било те източници на замърсяване на въздуха, или паркирали по тротоарите. Столичният инспекторат само за един ден на 20 декември извърши 87 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на въздуха. Започнахме систематично да следим за неправилно паркирани автомобили и да разчистваме тротоарите - не само в центъра на столицата, но и в кварталите - в сътрудничество с районните кметове", изтъква кметът.

Той отбелязва освобождането на площад "Св. Неделя" от паркиралите автомобили и допълва, че следващата цел е пълна реконструкция на площад "Св. Неделя", ул. "Съборна" и пространството пред Съдебната палата.

Терзиев посочва и възстановяването на движението на трамвай № 5, най-старата трамвайна линия в София, от 23 декември.

Относно празничната украса на столицата кметът посочва, че са в тези две седмици са поставени 1100 метра нови светещи гирлянди и и 112 светещи празнични елементи, като същевременно признава, че има основания за критики, но обещава, че София ще изглежда различно по същото време на 2024 г.

Терзиев изрежда и редица примери за оказана подкрепа на хора в нужда, както и началото на проект, който подкрепя нуждаещи се хора в центровете за временно настаняване. Екипът му е обиколил пенсионерски клубове в София, за да разнесе подаръци за Коледа.

Той е дарил първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция и планира да дари и всяка следваща, както е обещал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 31.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още