IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите конституционни съдии положиха клетва в отсъствието на президента

Румен Радев отказа да присъства на церемонията, след като сезира за противоконституционност на избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков

12:42 | 26.01.24 г. 4
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва като конституционни съдии, избрани от квотата на Народното събрание. Двамата заемат местата на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов, предава БТА. 

Новите съдии бяха избрани за членове на КС на 19 януари, като Атанасова беше подкрепена от 159 депутати, а Белазелков – от 154. 

На официалната церемония присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, но не и президентът Румен Радев.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той няма на присъства, защото „полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно“. Според съобщението държавният глава не приема „думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите“.

На 23 януари Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на новите съдии и призова те да не полагат клетва, преди съдът да се произнесе. КС заведе дело по искането на президента, както и по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП срещу избора на двамата нови конституционни съдии.

„През повече от 32-годишното си съществуване Конституционният съд е отстоявал своята независимост, това ще прави и занапред“, каза в словото си председателят на съда Павлина Панова по време на церемонията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
Разбойниците, мутрите и мутресите вилнеят по етажите на властта, а paRта спи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
RoyBatty
преди 2 месеца
Браво! Добро начало! Ако нарушиш конституцията докато ставаш защитник на конституцията дали си нарушил конституцията ? :) И дали ще защитаваш конституцията по-добре ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
65linet
преди 2 месеца
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства, разбрах за това тук---- https://use.my/zf32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 месеца
Резиль, нищо друго. Така се прави отрицателният подбор. Накрая се формира мнозинство, чието IQ сумарно едва стига номера на шапките им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още