fallback

ЕС сключи сделка за помощта от 50 млрд. евро за Украйна

Унгария не иска да участва в доставките на оръжия за Украйна, но не е против, каза Жозеп Борел

13:11 | 01.02.24 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Имаме сделка, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Х (Twitter) малко след началото на извънредното заседание на лидерите на ЕС. Срещата е посветена на Украйна и отпускането на 50 млрд. евро в периода до 2027 година.

We have a deal. #Unity

All 27 leaders agreed on an additional €50 billion support package for Ukraine within the EU budget.

This locks in steadfast, long-term, predictable funding for #Ukraine.

EU is taking leadership & responsibility in support for Ukraine; we know what is…

— Charles Michel (@CharlesMichel) February 1, 2024

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че средствата ще помогнат за дългосрочната икономическа и финансова стабилизация на страната. "Тове е не по-малко важно от военната подкрепа и натиска на санкциите срещу Русия", допълни той също в публикация в социалните мрежи.

Въпросите как европейските лидери са постигнали съгласие не получиха отговор от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. "Нека се съсредоточим, че днес е добър ден за Европа и нашите приятели в Украйна", каза тя по време на брифинг в Брюксел. Тя уточни още, че най-важното е, че решението е взето единодушно.

Публикация в Politico обаче сочи, че малко по-рано днес (1 февруари) е имало среща при затворени врати в Брюксел, в която са участвали председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел, както и лидерите на Франция, Германия и Италия с унгарския премиер Виктор Орбан. След това към тях са се присъединили още премиерите на Полша, Нидерландия и Белгия.

Преди срещата повечето европейски лидери изразиха своя оптимизъм, че ще има решение в полза на Киев. Белгийският премиер Александър де Кроо беше категоричен, че това трябва да стане единствено чрез компромис и единно решение от всички 27 държави в ЕС, подсказвайки, че този път няма да се стига до нетрадиционни мерки някой от лидерите да бъде помолен да излезе, докато тече гласуването.

Той беше категоричен, че Украйна трябва да получи средства, за да купува необходимите оръжия и да извършва социални плащания.

Новоизбраният премиер на Полша Доналд Туск пък беше категоричен, че сред неговите колеги в ЕС няма умора от Украйна, но има умора от Виктор Орбан.

През декември Европейският съвет не успя да гласува помощта за Украйна заради ветото на Унгария. В последните дни обаче Виктор Орбан намекна, че може да се откаже от тази позиция, ако бъдат изпълнени някои условия, включително и годишните траншове да бъдат одобрявани в началото на всяка година.

Според него по този начин се защитават интересите на данъкоплатците, защото сумата  е голяма, но сред неговите колеги в ЕС се появиха опасенията, че това ще е вратичка за "изнудване" на общността в началото на всяка година.

Преди началото на заседанието Върховният представител по въпросите на външната политика Жозеп Борел коментира пред журналисти, че военният конфликт в Украйна е най-голямата заплаха за Европа в последните години. Той призова за повече подкрепа за страната и изтъкна, че тя е жертва на Русия, която иска да я разруши и да я раздели на две части. 

Борел посочи, че ще предложи да се увеличи военната помощ чрез механизма за сигурност на ЕС и призова това да стане възможно най-бързо, "защото нямаме много време". Унгария не иска да участва повече в оръжейните доставки за Украйна, но не е против тях, допълни още дипломатът.

Въпросът с помощта за Украйна от ЕС стана ключов, след като американският Конгрес блокира предложенията на президента Джо Байдън за помощ за Киев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 01.02.24 г.
fallback
Още от Политика виж още