IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 700 компании са кандидатствали за европейско финансиране за иновации

Компаниите, участвали в процедурата, са кандидатствали за безвъзмездно финансиране от общо над 275 млн. лв.

18:00 | 16.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

713 български компании са кандидатствали за финансиране за внедряване на иновации по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ до края на срока за подаване на документи, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Мярката беше насочена към микро, малки, средни фирми и дружества с до 499 служители от различни икономически сектори. За да получат финансиране, проектите трябва да са свързани с внедряване на иновация в някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Компаниите, участвали в процедурата, са кандидатствали за безвъзмездно финансиране от общо над 275 млн. лв.

Ако бъдат одобрени, предприятията ще получат между 50 хил. лв. и 800 хил. лв. в зависимост от големината си. Със средствата те ще могат да внедряват продуктови иновации или иновации в бизнес процесите чрез придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи. Компаниите ще имат право и да покриват с финансирането разходи за консултантски и помощни услуги като защита на правата по индустриална собственост, осигуряване на достъп до бази данни и библиотеки, осигуряване на услуги от лаборатории за провеждане на изследвания, измервания и изпитвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още