IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за 660 млн. лв. са сертифицирани от Министерството на иновациите през 2023 г.

С реализирането им ще се разкрият 2353 нови работни места

16:33 | 09.01.24 г.
Снимка: Министерство на иновациите и растежа
Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа е издало сертификати за 31 инвестиционни проекта с размер на инвестициите за над 660 мн. лв. през 2023 г., съобщиха от пресцентъра на ведомството. По тях е планирано разкриването на 2353 нови работни места.

18 от сертифицираните проекти са във високотехнологични производства и услуги, а десет са в преработващата промишленост, заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на работна среща с кмета на Варна Благомир Коцев, областния управител Андрияна Андреева, ректори на висшите училища в града.

В Министерството на иновациите и растежа предстои одобрение на още два инвестиционни проекта във високотехнологични производства с прогнозен размер на инвестициите от над 14 млн. лв. и с планирани 180 нови работни места.

По Закона за насърчаване на инвестициите от бюджета на ведомството се отпускат и средства за изграждане на елементи на техническата инфраструктура и за частично възстановяване на изплатените от работодател осигурителни и здравни вноски. Така през миналата година Министерството е предоставило близо 18 млн. лв. за подкрепа на 17 инвестиционни проекта.

По време на срещата на министъра с кмета на Варна и ректорите на университетите са обсъдени внедряването на дълбоките технологии, развитието на иновационните долини и на дълбоко технологичната иновационна долина в града, засилване на връзката между наука и бизнес, привличането на инвестиции в района, както и превръщането на Варна в привлекателен център за иновации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още