IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в България отделя все повече пари за иновации

Българската иновационна и предприемаческа екосистема през последните десет години се разви изключително силно, каза доц. д-р Тодор Ялъмов

21:37 | 20.12.23 г.

Бизнесът в България отделя все повече пари за иновации, което преди 20 години, не беше така. Към момента разходите за развойна и изследователска дейност в България са изключително подценени, но в бъдеще ще има повече средства за научно-изследователска дейност и от частния, и от публичния сектор. Това каза доц. д-р Тодор Ялъмов, зам.-декан "Научно-изследователска дейност, иновации и проекти" на Стопанския факултет на СУ, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Страните, в които има данъчни облекчения за научно-изследователска дейност отчитат повече, отколкото правят, но при нас има иновации, скрити от статистиката, коментира той.

По повод представените вчера резултати от новият доклад за развитието на иновациите в България  "Иновации БГ" събеседникът посочи, че "по различни индикатори има голям напредък".

"Има някои изненадващи резултати в европейски контест, като например това, че младежкото предприемачество в България се развива много по-добре от всички останали страни в Европейския съюз", отбеляза събеседникът.

"Обяснението е, че българската иновационна и предприемаческа екосистема през последните пет-десет години се разви изключително силно. Има много мотивиращи примери. Има много млади хора, които печелят включително и награди - те имат амбиция и визия за промяна не просто на България, а на света", посочи доц. Ялъмов.

По думите му много от компаниите, които се раждат в България през последните години, са глобални и от началото на дейността си се опитват да намират клиенти не само в България, а по света и решават проблеми на дигитализация, на автоматизация, на финтех.

"След финтех идва една нова вълна и тя е регтех - тоест, справяне с все по-сложните регулативни изисквания, които се налагат, както на национално, така и на европейско равнище. Автоматизацията на това справяне с новите регулации ще има много голямо развитие и има много български компании, които заявяват претенции да се включат в този пазар и да са водещи в него", посочи гостът в пердаването.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още