IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът ни може да кандидатства за над 660 млн. лв. по процедури за иновации

За първи път ще има средства за повишаване на производствения капацитет на семейни фирми и предприятия от творческите индустрии и занаятите

13:54 | 11.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Българският бизнес ще може да кандидатства за над 660 млн. лева по процедури от програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). С получените средства компании ще могат да разработват и внедряват различни видове иновации, да защитят права по индустриална собственост, да въвеждат технологии от областта на Индустрия 4.0, съобщиха от Министерството.

За първи път започва процедура за повишаване на производствения капацитет на специфична категория предприятия – семейни фирми и такива от творческите индустрии и занаятите. Бюджетът е 117 млн. лв., а допустимите разходи ще са насочени към придобиване на машини, съоръжения, оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на предприятията. Помощта за тях ще бъде между 25 хил. лв. и 150 хил. лева.

„Огромен потенциал за развитие в България имат културните и креативни индустрии. Те са сектор с висока добавена стойност към икономиката ни, който трябва да бъде подкрепян и насърчаван за развитие“, коментира министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

С бюджет от 127 млн. лв. за кандидатстване ще бъде отворена и процедура за разработване на иновации. Безвъзмездната финансова помощ, която могат да получат българските компании, ще бъде между 50 хил. лв. и 500 хил. лева, като съфинансирането ще бъде до 60%. Подкрепа могат да получат например иновации, свързани с изкуствен интелект, с облачни изчисления, с комуникационни мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжична комуникация или управление. Ще се насърчават иновации, при които се започва серийно производство на български автономни роботи и системи и внедряването им в промишлеността.

През тази година ще има и процедура за защита на права по индустриалната собственост в предприятията на национално, европейско и международно ниво. Общият бюджет е 24 млн. лв., като минималната финансова помощ за проект ще бъде в размер до 3 хил. лв., а максималната до 50 хил. лв.

С общо 101,7 млн. лв. ще бъде подкрепено и въвеждането на технологии в предприятията от областта на Индустрия 4.0. Целта е да се повиши дигитализацията, осигуряването на киберсигурност и поверителност на данните, както и повишаване на дигиталните умения на служителите. Минималната финансова помощ ще достига 35 хил. лв., а максималната – 500 хил. лв. Безвъзмездната финансова помощ по тази процедура е комбинирана с използване на дългов финансов инструмент, който ще осигурява по-облекчени условия за получаване на кредити.

До 31 януари бизнесът може да кандидатства по процедурата за внедряване на иновации с бюджет 293 млн. лв. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 хил. лв., а максималният е диференциран спрямо големината на компаниите.

Със средствата ще се финансира внедряването на продуктови иновации (стоки или услуги) или иновации в бизнес процесите чрез придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи. Парите ще покриват разходите за консултантски и помощни услуги за иновации като защита на правата по индустриална собственост, ще осигуряват достъп до бази данни и библиотеки, с тях ще се заплащат услуги от лаборатории за провеждане на изследвания, измервания и изпитания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още