IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

300 млн. лева ще подкрепят комерсиализацията на научни разработки и проекти в бизнеса

В първите месеци на 2024 г. ще започне грантова схема за микро-, малки и средни предприятия за 25 млн. лева, съобщи министър Милена Стойчева

17:58 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерство на иновациите и растежаPixabay
Снимка: Министерство на иновациите и растежаPixabay

С близо 300 млн. лева ще се подкрепи комерсиализацията на научни разработки и проекти в бизнеса. Министерството на иновациите и растежа ще насърчи взаимодействието между науката и бизнеса в България през таз година чрез Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ), която управлява Министерството на иновациите и растежа.

„В първите месеци на 2024 г. ще стартира грантова схема за микро-, малки и средни предприятия на стойност 25 млн. лева“, съобщи Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа, по повод предстоящото отваряне на процедурите по програмата.

Компаниите ще могат да кандидатстват за ваучери от по 40 хил. лева за предоставяне на иновативни решения, внедряване на нови продукти, процеси или услуги в бизнеса, решаване на различни технологични проблеми в областта на дигитализацията, за въвеждане на нови бизнес модели и прототипи.

Тези услуги ще се извършват от изследователски организации, университети, Центрове за върхови постижения и за компетентност, както и от научно-изследователския комплекс на София Тех Парк.

„В основата на иновациите стои научната и развойна дейност. За да превърнем България в атрактивна дестинация за инвестиции, трябва да подкрепим синергията между науката, образованието, талантите и бизнеса, заяви Стойчева, цитирана от пресслужбата на министерството си. Тя се надява, че така ще се повиши конкурентоспособността на страната ни.

Над 96 млн. лева ще насърчат участието на български организации в институционализирани европейски партньорства. С тях се допълва съществуващата рамка на Програма „Хоризонт Европа“, като се финансират български проекти, ориентирани към решения, свързани с  глобалните предизвикателства и приоритети, които изискват критична маса, устойчиво финансиране и дългосрочна визия.

Министърът на иновациите и растежа уточни, че за първи път чрез програмата за наука и бизнес се подпомагат проекти към вече създадените девет европейски партньорства. Те са за кръгова биотехнологична Европа, чисто въздухоплаване, чист водород, европейски железопътен транспорт, глобално здравеопазване, инициатива за иновативно здравеопазване, интегрални схеми, изследване на управлението на въздушното движение в единното европейско небе и интелигентни мрежи и услуги.

С бюджет от 172 млн. лева ще бъде отворена процедура с фокус върху изграждането на дългосрочно и устойчиво сътрудничество между индустрията, малките и средните предприятия, научните организации и висшите училища, неправителствените организации и местната власт. Целта е да се постигне напредък в развитието на регионите чрез трансформация на регионалната икономика и иновационната екосистема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още