IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силвия Георгиева: Общините имат одобрени проекти по Плана за възстановяване и започват работа по тях

За привличането на по-големи инвестиции трябва да има добре уредени терени и инфраструктура, настоява главният изпълнителен директор на НСОРБ

21:08 | 08.11.23 г.

Сегашният мандат има всички условия да реализира големи проекти в общините – той ще разполага с пари от европейските фондове и Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), смята Силвия Георгиева, главен изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). В предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria тя посочи, че общините имат одобрени проекти от плана за модернизация на образователната инфраструктура, осветление на улиците, обновяване на домове за възрасти и кандидатстват за обновяване на социални услуги.

Експертът напомни, че миналият мандат започна с много идеи и проекти, но непосредствено след началото му дойде Covid пандемията, а след това имаше политически турбуленции.

„Местната власт показа, че е най-устойчивата и стабилна власт и е била такава през последните четири години, въпреки трудната кампания и провеждане на изборите, 200 от кметове на общини са преизбрани, а 65 са новоизбраните“, съобщи Георгиева.

По думите ѝ очакванията на бизнеса не са се променили. „За привличането на по-големи инвестиции трябва да има добре уредени терени и инфраструктура, такива проекти се готвят от общините съвместно с бизнеса“, уточни Георгиева. Тя допълни, че най-активните места, вече не са само районите около Пловдив и Тракия икономическа зона, има развитие и в други части на страната, но пречката е намирането на квалифицирана работна ръка.

Според главния изпълнителен директор на НСОРБ бизнесът винаги иска бързи писти за административно обслужване, които местната власт се опитва да предостави.

Георгиева се надява централната власт да отстъпи 20% от данъка върху доходите на физическите лица и 10% от корпоративния данък на общините по постоянен адрес на данъчно задължените лица. Така общинските бюджети  ще имат повече средства за подобряване на качеството на живот и покриване на очакванията на бизнеса, за да се развива той в общините и да се запазят хората в населените места. Тя е убедена, че няма пречка това да се осъществи и само липсва политическа воля.

„Тази мярка би дала стимул на кметовете и общинските съвети, да привличат повече инвестиции в общината, тъй като парите ще идват обратно в нея“, посочи Георгиева.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още