IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стойчев: България трябва да промени класификацията на общините, за да има децентрализация

Трудно може да се говори за местно самоуправление, когато основната част от бюджета зависи от министъра на финансите, каза доц. д-р. Косьо Стойчев

13:46 | 08.11.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва категорично да промени начините си за програмиране на регионалното развитие, като трябва да класифицира общините не по техните региони, а по комплексен показател. Това коментира доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра „Регионална и политическа география” към СУ „Св. Климент Охридски“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България няма традиции за децентрализация на местното управление и се опитва да представи преразпределението на пари от централното правителство като опит за водене на регионална политика.

„Това е категорично безуспешно като модел и доведе до тези регионални различия, които наблюдаваме в цялата страна“, каза Стойчев.

„Много трудно може да се говори за каквото и да е местно самоуправление, водещо самостоятелна регионална политика, когато над 80% от бюджета ти зависи от министъра на финансите. В българската политическа ситуация, ако сте кмет на община, избран от опозиционна сила, която не е в синхрон с правителството, най-вероятно през следващите четири години няма да получавате неговата подкрепа - следователно вашите проекти са под въпрос", каза още той и допълни, че това положение се засилва от централното управление на достъпа до еврофондове.

Като мотив срещу децентрализацията се изтъкват финансово слабите общини, които няма да могат да се справят с по-ниските си генерирани приходи. Тези по-ниски приходи са ефект на депопулацията на общините и загубата на функции. От сегашните 265 общини, между 80 и 100 са в такова положение в резултат на бездействието на централната власт през последните 50 години, каза Стойчев.

Според него при политика на децентрализация общините трябва да се класифицират спрямо способността си да се справят.

Ако централната власт продължава със своето бездействие, това само ще увеличи съществуващите различия, и увеличени средства за изостанали региони няма да подобрят положението, каза той.

Стойчев отбелязва, че София трябва да бъде извадена като самостоятелен регион, тъй като на практика намалява интензитета на помощта за общините в Югозападния регион, а и развитието ѝ трябва да бъде коренно различно от останалите територии. Според него не може големи градове да се съревновават при еднакви условия с много по-малки от тях.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 08.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още