IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С изборните резултати картата с кметовете се промени, а общинските съвети са фрагментирани

Ще се промени ли драстично управлението на местните власти, коментират проф. Мария Пиргова, доц. Светослав Живков и Емил Соколов

22:10 | 05.11.23 г.

За мен е много приятно, че имаме нов кмет. Големи изненади няма. Така политологът проф. Мария Пиргова коментира резултатите от балотажа в София в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика". Според нея трудно се учим да правим избори.

Промяната тече. Има добри тенденции, заяви тя. "Васил Терзиев и Ваня Григорова могат да работят заедно", посочи политологът.

Експертът по изборни системи доц. Светослав Живков смята, че политическите сътресения от 2020 г. са рефлектирали върху състава на общинските съвети и кметствата. "Съветите са още по-фрагментирани и няма водеща формация. В София 23-ма души стоят зад първата политическа сила и трябва да правят сглобка", обясни той.

Политологът Емил Соколов смята, че ставаме свидетели на значими промени – столицата не е под контрола на ГЕРБ, морската столица също.

"Интересно е какво е станало в Разград и Пазарджик. Картата на местните избори по отношение на кметове става разнообразна. Във властта на ГЕРБ има ерозия", е мнението на Соколов.

По думите на проф. Пиргова София е заложник на правителството. Тя напомни, че имаше доста уговорки за резултати от местните избори при съставянето на правителството, които вече са факт.

Според нея гражданското участие е ниско – гражданите са убедени, че не се решава от тях.

„За София съм оптимист. В лицето на Ваня Григорова ще видим силен опозиционен лидер. Васил Терзиев ще се сблъска с администрацията на ГЕРБ. Ще бъде трудно", прогнозира проф. Пиргова и добави: „Роди се нова лява политическа звезда.“

Ще се прехвърлят ли проблемите от управляващата коалиция в местните власти? Как ще управлява кметът на Бургас с 13 партии и коалиции в общинския съвет? Зависим ли ще е кметът на столицата от управлението на държавата? Може ли да видим Васил Терзиев министър–председател? Какво ще променят поредните избори в България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още