IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демотивация или колективна депресия пречи на българите да гласуват?

Какви са нагласите в обществото към политическата класа, коментират литературният историк Валери Стефанов и режисьорът Любомир Халачев

21:12 | 05.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Има демотивация да се гласува. За да гласуваш, трябва да повярваш в някого, тъй като говорим за представител на демокрация, а не за пряка демокрация. Когато гласувам, аз вярвам, че някой ще ме представлява по добър начин. Очевидно това е сериозно разколебаване в електората. Второто е, че има една колективна депресия, тя се характеризира с липса на желание. Живеем в общество, което няма ясно дефинирано желание какво иска да направи със себе си. Това мнение изрази в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Дебют или класика" литературният историк проф. Валери Стефанов.

Режисьорът проф. Любомир Халачев смята, че около изборите се е създала нездравословна атмосфера.

"Представете си един стадион, събрана публика и Световно първенство по лека атлетика - осем души са на пистата, но изведнъж някой казва: "Който иска, нека да слезе да се състезава с шампионите" – това е положението у нас сега. Няма закон, който ясно да дефинира какво може и какво не може човек да направи", коментира той. "Бих предложил и нещо радикално – нашето Народно събрание не да се занимава с правене на нови закони, а с упражняване на контрол на това как се използват старите."

Проф. Халачев е категоричен, че имаме неуважение към законите.

"Това, което виждаме, че се случва, ни е познато от 130 години. Вече се цитира, че Бай Ганьо прави избори. Там моделът е същият, само че там на избирател се дава по 2 лв., организаторът получава 50 лв., насилието е малко по-драстично. Манипулациите са сходни. За 130 години електоралната история не се е променила кой знае колко", смята проф. Стефанов.

По думите му не може да сме закотвени в миналото си: "Каквото и да се промени в отношението с партиите, то не може да промени доверието на обществото към партиите. Това е разочароващото. Плаши ме идеята за провал на демокрацията. Тя означава, че има хора, които ясно могат да оценят ситуацията, да направят анализ. Този, който взима подкуп, той гражданин ли е? Какъв е?".

Режисьорът е категоричен, че в профила на българина са заложени изборните манипулации. "Този човек, който се готви да управлява, макар и малко населено място, няма капка съмнение, че това, което прави, е добро. Това е стряскащо, не може да не ни плаши", заяви проф. Халачев, след като станаха публично известни случаи на намеса в полза на някои от кандидатите. Той е убеден, че за сегашното положение имат вина управляващите, които след като са избрани, трябва да са на висотата на постовете си. Според него хората, които управляват, винаги имат вина за състоянието, което се намира в момента обществото.

"Провалихме се в желанието си да изградим едно общество на просперитета, вярата и отстояването на ценностите. И най-вече да дефинираме какво бъдеще искаме да имаме", коментира проф. Стефанов.

Осъзнават ли хората тежестта на избора си? Какъв е културният профил на българина?  

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още