IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машинното гласуване е преустановено в 20 секции

Изводите на лабораториите са, че двете хартии са идентични и отговарят на изискванията на производителя, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева

13:42 | 05.11.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Машинното гласуване е преустановено в 20 секции, заяви на брифинг зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, цитирана от БТА.

За четири от устройствата е взето решение за преустановяването на работата още вчера. Две от машините са в Благоевград, тъй като са нарушени правилата за транспортиране и охрана. Матева обясни, че техните места са били разменени – за училище и детска градина, а техник от „Сиела Норма“ е превозил машините с личен автомобил. За две машини във Варна и Добрич е взето решение да не се гласува с тях от Общинските избирателни комисии (ОИК), тъй като не са стартирали, добави тя.

Матева заяви, че за останалите 16 машини са получени различни сигнали като проблем с флашпаметите, незареждащ софтуер, проблем със смарткартата.

Тя призова членовете на секционните избирателни комисии да поставят по един печат върху бюлетините от машинно гласуване и два върху хартиените бюлетини.

Матева посочи, че са получени сигнали, че се отпечатват бели бюлетини и са отрязани по-късо от принтера на машината и заяви, че ЦИК е изпратила указания на ОИК, ако не се установява вотът на избирателя върху отпечатаните бюлетини, да му бъде предоставена възможност да гласува втори път по избран от него начин.

В девет секции в София машините не работят, съобщи за БТА Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия. Тя каза, че има констативни протоколи от девет секции, чака се ЦИК да отговори как ще се процедира. 

Тя посочи, че в ОИК са получили от ЦИК указание при случаи на проблеми с машините. В него се посочва, че в случай че след гласуване на избирател машината отпечата празна бюлетина или такава, на която не може да се установи вотът на избирателя, или не е отпечатана бюлетина, се съставя констативен протокол, който заедно с дефектната бюлетина се прилага към протокола на СИК. Избирателят се допуска повторно да гласува по избран от него начин, пише в указанието на ЦИК.

Има проблеми с някои от машините в районите "Овча купел", "Триадица" и "Младост". Не излизат бюлетини или машината ги мачка, обясни Витанова.

В София столичани могат да упражнят правото си на глас в общо 1639 секции.

До момента в ЦИК са подадени седем жалби и пет сигнала, посочи Росица Матева. Няколко от сигналите са свързани с предварително обявяване на данни и резултати за изхода на вота.

На въпрос за коментара на премиера Николай Денков относно проблемите с машините за гласуване Матева заяви, че не знае каква е причината да не е успял да гласува от първия път. Това, което ми казаха колеги, които са гледали излъчване от гласуването, машината е блокирала от избирателя преди него, посочи Матева. Тя отбеляза, че най-вероятно е била издърпана машинната бюлетина и затова е блокирала машината. Матева посочи, че проблемът е бил отстранен от членове на СИК и не е викан техник на „Сиела Норма“, а „премиерът е гласувал“. Тя призова избирателите да не бързат да дърпат бюлетините от машините, а да изчакат звуковия сигнал след отпечатването им.

Матева коментира и позицията на „Сиела Норма“ от вчера, че комисията е била предупредена за очаквани проблеми с машинното гласуване заради хартията, с която е заредена техниката.

Изводите на всички лаборатории са, че двете хартии са идентични и отговарят на изискванията на производителя, заяви Матева. Тя посочи, че ЦИК е направила изследване на хартията от печатницата на БНБ и на хартията, предоставена на предходни избори от „Сиела Норма“, като са изпратени изследвания, без да знаят лабораториите кой образец от коя хартия е. Изследванията са направени в Института по целулоза и хартия и в лабораторията на Химико-технологичен металургичен университет, добави тя.

По отношение на размера на шпулата, с измененията на Изборния кодекс в края на 2022 г. беше възложено на печатницата на БНБ да доставя хартията за гласуване с машини, заяви Матева. По думите ѝ още януари ЦИК е изпратила информация на печатницата на БНБ за изискванията на „Смартматик“ за вида хартия и размера на шпулата.

Тя отбеляза, че в отговор е заявено, че в печатницата на БНБ, както и в България, не се намира машина, която да разролва на шпула от 12,75 мм (половин инч).

Тоест печатницата на БНБ, която е определена за изпълнител на доставката на хартията за машинно гласуване в Изборния кодекс, не може да достави хартия, разролена на шпула от половин инч, и ЦИК не може да определи друг изпълнител. Матева заяви, че е поръчана разролваща машина, която да се изработи. Още юни месец получихме информация, че за местните избори такава машина няма да има възможност да бъде произведена и доставена, за да бъдат направени разролванията на такава шпула.

Матева заяви, че ЦИК и печатницата на БНБ са направили тестове как работят машините с хартия, навита на шпула от един инч. Такава хартия е предоставена и на трите институции за удостоверяване на  съответствието – на Министерството на електронното управление, на институтите по стандартизация и метрология. Резултатите от тестовете и на печатница на БНБ, както и резултатите в докладите на трите институции са, че хартията и с шпула от един инч отговаря на изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... seriously ?! ... :))) ... свързахте ли се с Баце за протоколите с 0 гласували за Васил Терзиев ?! кво каза кат цена ?! айде че разликата вече е 10% ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 верно е... живота ти зависи от какво изхвърлим в кофите (и в коя механа ще те почерпят..)... ако хвърлим сирене, сиренеще ядеш! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Ташке, нищо не мисля за фотошоп - даже не знам за какво пишеш. Отдавна нито гласувам, нито се интересувам. Животът и статусът ми в него не зависят от дълго време от партии и политици. Ако спекулираш със закачката ми за кака ти Ваня от вчера, тя беше, защото твоят живот и настроенията ти зависят от това и не мисля, а знам, как ще гледаш кат прръдднааал, ако вземе да ви изненада, както и когато излезе на балотаж. Сподели, къде гледаш забранени от закона филми. Или си ги генерираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
До: khao ... те тъй в новопридобитите територии правят ... в рассийката в избирателните комисии ги попълват бюлетините , не нужно да ходиш да гласуваш , предварително е известно как ще гласуваш . там състезанието е кой ще улучи число м/у 80 и 90% , което си е намислил зануленият от бункера , ако има съвпадение печелят пералня ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... смехорино ... гледам текущият екзит пол не фърфи нещо в полза на ванчето ... речи честно , мислиш ли че с един фотошоп за билборда , дето да й прикрие бръчките и злобно-текезесарското излъчване щеше да мине номерът за "добрата стопанка" на общината ... ?! ... търсете Бащицата , да видим колко ще ви вземе за да ви нулират протоколи ... :))) ... айде и един поЗДРАВ , друго си е да имаш контакти в ДС ... гоогле --> къща ваня григорова равно поле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 форумния ни деббиллл в пълния си блясък... беше редно да минат с урните по домовете носени от тежковъоръжени войници, както правят в любимата ти кооочина русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Tikva007
преди 5 месеца
Правителството на сглобката, водено от съсела-академик, ТОТАЛНО проссрраа и двата тура на изборите. Но пък от друга страна, след последния галактическо фарс на пародия на избори в САЩ, нямаше как за 4 години това достижение да не долети на крилете на зелените тротинетки и до бегето. Девизът на образованите, умните и красивите носители на либералните ценности: *Референдуми - никога, а избори - с отврращение!*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още