IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гласуваме в 7250 секции на втория тур, в повечето от тях може и машинно

Без сериозни нарушения на реда започна изборният ден

08:55 | 05.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Вторият тур на изборите за кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства в България започна в 7 часа и ще приключи в 20 часа, като може да бъде удължен до 21 часа, ако пред секцията има негласували избиратели. На местните избори не се гласува в чужбина.

На вота днес ще се гласува с хартиени бюлетини и с машини, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС). На първия тур на местните избори ЦИК взе решение да се гласува само с хартиени бюлетини. 

Днес ще се гласува в около 7250 секции, в 5898 секции - и с машина. Подвижните урни, по данни на ЦИК, са около 200.

На втория тур избираме 91 кметове на общини, като сред тях са областните градове Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Хасково и Шумен, обобщава БТА. Избираме още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово.

Право на глас имат 6 308 052 избиратели, а в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

Без сериозни нарушения на реда започна изборният ден, съобщиха от МВР. Не са регистрирани тежки криминални прояви, които да възпрепятстват гласуването. До момента няма подадени сигнали за престъпления, свързани с изборите.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8:30 до 19:00 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване правото на вот на гражданите. За периода от 31 октомври до 4 ноември са били издадени 346 удостоверения.

В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още