IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В МВР са получени 300 жалби за нарушения на изборния процес

И трите национални телевизии нарушиха Изборния кодекс и публикуваха резултатите преди края на изборния ден

20:17 | 05.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В деня на балотажа в Министерството на вътрешните работи (МВР) към 18:30 часа са получени общо 301 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това стана ясно от съобщение на ведомството. Общо за периода от 31 октомври до 18 часа на 5 ноември 2023 година (включително) от СДВР и ОДМВР са издадени 558 удостоверения на чуждо място. 

Зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева съобщи по време на брифинг, че имат получен един сигнал за купуване на гласове, който е препратен към МВР.

Към 17 часа в ЦИК са постъпили 18 жалби и 27 сигнала, като повече от половината от тях са адресирани до общинските избирателни комисии и ЦИК е в копие. Компетентни са общинските избирателни комисии и те следва да вземат своите решения, да извършат проверки, добави Матева, цитирана от БТА.

Има и  няколко сигнала за публикуване на предварителни резултати и са изпратени предупреждения към медиите. И трите национални телевизии, включително и обществената БНТ, публикуваха данните от екзитполовете повече от 20 минути преди края на изборния ден в 20 часа в нарушение на Изборния кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още