IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Константинов: Тенденцията за спад на избирателната активност е вече трайна

"Не подкрепям никого" вече достига до 10% от гласовете в някои населени места

21:17 | 05.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трайна е тенденцията за спад на избирателната активност в България, коментира пред БНТ математикът Михаил Константинов, бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване". Според него и на местните, и на последните парламентарни избори, са гласували около 2,7 млн. души, с разлика от около 100 хил. гласа, и това ниво ще се запази и при следващите избори.

Друг интересен феномен за тези избори, който наблюдават социолозите, е растящият дял на "Не подкрепям никото" на тези местни избори, посочи Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". Тя беше категорична, че по данни на агенцията на някои места бюлетините с този резултат приближават вече 10% от гласовете.

Константинов отбеляза още, че е интересен вотът на "тъмносинята" София, която подкрепи на първи тур Вили Лилков. Според резултатите от екзитполовете голяма част от тях (63% по данни на "Галъп" към 19 часа) са гласували за Васил Терзиев (ПП-ДБ). Според математика това означава, че Терзиев, ако бъде избран за кмет, ще има "мост" към общинските съветници от КОД, формацията, издигнала Вили Лилков.

Константинов заяви още, че резултатът на Ваня Григорова вероятно ще предизвика вътрешно партийни промени в БСП. Той припомни, че тя беше издигната от софийската фракция на БСП и беше подкрепена с условности от националното ръководство.

Според него няма изненада на тези избори, включително и големия брой невалидни бюлетини.

Голямата мистерия на тези местни избори беше дали ПП-ДБ ще успее да излезе извън София, коментираха още социолози пред БНТ. В ефира те спориха дали у нас се появява европейската тенденция - големите градове да са либерални, а по-малките населени места - консервативни. Според Кристиян Шкварек ПП-ДБ нямат шанс да излязат извън големите градове. Антоний Тодоров обаче го опроверга с думите, че десните могат да получат подкрепа във всяко населено място, ако се работи за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още