IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли общините да подобрят бизнес средата и да работят стратегически

Как да се създадат насърчителни условия и какви мерки са необходими за привличането на инвестиции от местните власти, коментира Мария Минчева от БСК

13:30 | 06.11.23 г.

Новите кметове и общински съвети ще трябва да излязат от чисто местните теми и да работят стратегически, за да преодолеят големите икономически различия в отделните региони на страната. Освен привличане на нови инвестиции, те ще трябва сериозно да се занимаят с проблема как да задържат младите да остават по родните си места, тъй като всяка нова инвестиция се нуждае от хора на първо място. Тази препоръка в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Мария Минчева, зам.-председател на Българската стопанска камара.

„Общините имат свои собствени проблеми и партийните окраски няма да имат чак такова голямо значение при решаването им“, коментира Минчева липсата на мнозинства в голяма част от общинските съвети. „Децентрализацията и въвеждането на повече публично-частни партньорства са ключови, тъй като ще дадат много повече инструменти на общините за развитие и привличане на инвеститори.“

Минчева напомни, че пандемията изкара част от българите от големите градове, но има тенденция за завръщането им от чужбина, за да се занимават със земеделие.

Тя е на мнение, че са необходими много по-целенасочени усилия и поставяне на конкретни цели.

"Това започва с добри условия за бизнес – насърчителни условия и мерки за компаниите и млади предприемачи, които да отидат там. Това не става без хора и тук много важно е образованието, коментира зам.-председателят на БСК. – Има регионални съвети за развитие, които могат да работят много по-неформално, да се правят регионални стратегии за развитие и общините да работят много повече съвместно помежду си".

След изборите БСК очаква да се задвижат няколко наредби, които са бавени до момента от централната власт, като тази за битовите отпадъци. „С въвеждането на такса на база изхвърлени отпадъци, модерните природосъобразни производства ще намалят значително този вид разходи и ще се създадат предпоставки за внедряването на все повече практики от кръговата икономика“, посочи Минчева.

По думите ѝ тази реформа не се случи, защото сумите, които се събират от таксата, представляват сериозна част от бюджета на общините и за тях им трябваше време да се адаптират. „Тази година трябваше да се приеме наредба, която да помогне на общините да прилагат този принцип, очакваме след местните избори държавната машина да заработи и наредбата да се прилага през 2024 г.", коментира тя и напомни, че има големи забавяния с въвеждането на депозитната система за отпадъците, като сега се чака нова обществена поръчка.

Какви трябва да са стимулите за икономически растеж? Как да се ограничат разходите в бюджета?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още