IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: Нужна е промяна в модела за финансиране на регионални културни институции

Според министерството няма зависимост между размера на финансирането и работата на отделните институти

16:53 | 07.11.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Необходима е промяна в модела на финансиране на регионалните културни институции, отчита в свой анализ Министерство на финансите. Това става дни след като представители на културния сектор протестираха с искане за повече пари в държавния бюджет.

Според финансовото министерство няма зависимост между размера на финансирането и активността на работата на отделните институти. Изводите са на база анализ на дейността на 3262 читалища, 111 музея и художествени галерии и 27 библиотеки с регионален характер през 2022 г.

Според министерството финансирането за т.нар. „субсидирана бройка“ не създава стимули за реализиране на дейности и за постигане на резултати от съответните институти. „Активността им е по-скоро периодична и обвързана с конкретни събития, а не предварително планирана и системно организирана целогодишно“, посочват от институцията.

Анализът показва още, че обхватът на дейността, свързана с организиране на ежеседмични занимания с деца и възрастни е минимален. Разчита се на презентиране на статични изложби, предоставянето на вече създаден и наличен библиотечен фонд, на участие или организиране на единични събития или изяви по повод конкретни празници или събития. Твърде бавно се дигитализират и обновяват наличните материални фондове.

Според министерството кметовете са ориентирани по-скоро към увеличаване на възнагражденията на служители, а не към намиране на начини за оценка на работата и проучване на нагласите за потребностите на населението.

В анализа, разделен на три части – читалища, музеи и художествени галерии, регионални библиотеки, са направени и сравнения между различните културни институти.

За финансиране на читалищата държавата ежегодно осигурява близо 100 млн. лв. Субсидираните бройки за читалищата за 2022 г. са общо 7773 служители. За целите на анализа е проверена дейността на 87% от общия брой на регистрираните читалища в страната. „8% или 267 от читалищата не отчитат дейност по нито един от наблюдаваните 10 показателя, но получават субсидия. Не се установява зависимост между обхвата на дейността и размера на получаваните средства. Преобладаващ брой от читалищата са активни или сезонно, или само по време на ученически ваканции, а други организират само мероприятия по определен повод или празник. Образователни дейности се осъществяват в 1556 читалища (48 %). В 1706 бр. (52%) от читалищата не се поддържа образователна дейност“, посочват от МФ.

За субсидиране на музеи и художествени галерии годишно от бюджета се отделят 55 млн. лв. Субсидираните бройки за музеите и художествените галерии за 2022 г. са 2 022 или средно за институция – 18 служители. Разгледана е дейността на 111 музеи и художествени галерии с регионален характер. През 2022 г. този тип културни институти са били посетени от над 3 млн. души и са реализирали приходи в размер на близо 13 млн. лв., което представлява около 24 % от определения за музеите и художествените галерии бюджет.

54% от музеите и художествените галерии през изминалата година не са обновявали постоянните си експозиции, а при останалите 46% обновяването варира от 1 до 10 броя. В 38 институции (34% от общия брой) няма данни за направени теренни проучвания и/или научни изследвания и научна обработка, се посочва в анализа. И в тази част се посочват разлики между броя организирани събития и посетители при различните галерии, като се търси зависимост между посещенията и отпуснатия бюджет.

Общият брой на организираните изложби с движими културни ценности или произведения на изкуството в страната са над 700 броя или средно по 6 броя на институция за година. В 21% от регионалните музеи и галерии няма данни за организирани изложби, а в 14% има по една организирана изложба.

В 21% от регионалните музеи и галерии няма данни за проведени образователни събития, а в 2% има по едно мероприятие на година.

Направеният в МФ анализ обхваща 27 броя библиотеки с регионален характер. За финансирането им ежегодно държавата осигурява близо 30 млн. лв. Субсидираните бройки за библиотеките с регионален характер за 2022 г. са 1 177 или средно за библиотека на около 44 служители.

Регистрираните потребители са близо 210 хиляди. За 2022 г. в библиотеките са направени около 3 млн. посещения.

Анализът открива разлики и в броя на регистрираните потребители в общини с приблизително равен брой население, както и в предоставените информационни услуги в отделните регионални библиотеки. „Четири от тях са предоставили над 20 хил. бр. информационни услуги, а 15 регионални библиотеки (55%) са с под 1000 бр.“, посочват от МФ. 

Според институцията трябва да се създадат механизми за въвеждане на елементи, с които да се отчита полезността на този тип институции за потребителите и обществото, а отговорността за това е на Министерството на културата и на местната власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още