IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Игнатов: Нуждата от хуманитарно образование се засилва с AI

Изкуственият интелект е преломен момент за цивилизацията, коментира бившият министър на образованието

13:51 | 04.10.23 г.

Нуждата от хуманитарното образование се засилва с изкуствения интелект (AI). Той създава пречки за демокрацията, като човек има нужда от средства за разграничаване на истината от лъжата при информацията. Децата в училище трябва да използват научената информация като инструмент за вземане на решения. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи египтологът и бивш министър на образованието проф. Сергей Игнатов.

Университетът за хуманитарни науки European Humanities University във Вилнюс, на който Игнатов е бивш ректор, е създаден в Минск, но през 2004 г. е затворен и се мести в Литва, където се развива като опозиционен университет. „След изборите през 2020 г. и протестите, последвали от тях в Беларус, университетът започва да предлага стипендии на избягали от Беларус хора“, посочи проф. Игнатов.

Сергей Игнатов преподава египтология, написал е книгата „Египетски приказки“, в която четири от тях са авторски, а останалите преведени и адаптирани. Той е категоричен, че цивилизацията, писмеността и идеята за държавност възникват в Египет. Според него пирамидите са построени, тъй като са били загубени текстовете, които водят царя в отвъдния живот, затова се прави „стълба“ към слънцето.

Ученият препоръчва на младите хора да учат комбинирани специалности, а не да поемат по пътя на „коридорното“ образование, както и в специалността, която избират да има хуманитарен елемент. Той обясни, че учени и хора, които се занимават с управление на образованието, очакват в много скоро време хуманитарната диплома и дипломата в социални науки да бъде по-силна от дипломата в IT.

„Това се дължи на AI и ще е нужно някой да обяснява на човека, че е човешко същество, което се случва чрез четене на книги, разширяване на съзнанието и придобиване на способността да създаваш светове", отбеляза той. Игнатов смята, че има нужда за засилване на хуманитарното образование, „като се започне от детската градина до университетите“.

По темата за изкуствения интелект ученият се надява хората да се адаптират и да отсяват истината от лъжата в информацията, затова ще са необходими образователни инструменти за справяне с дезинформацията, която вреди на демокрацията. Той е на мнение, че проблемът с дезинформацията и неосведомеността оказва влияние върху изборните резултати, което е голяма пречка за обществото. „Не зная в бъдеще как ще оцеляват правителствата повече от 6-7 месеца – достатъчно е само да се пусне нещо в мрежата“, предупреди проф. Игнатов.

Той смята, че модерният модел за образование създава трудности да бъде използвана научената информация като инструмент за вземане на решения. Той съветва цялата система на преподаване да се промени, като се въведе интерактивност и преподавателите да направляват дискусиите, за да активират любопитството. „Учениците трябва да разберат за какво да използват научената информация и ако искаме да използваме силата на изкуствения интелект в образованието, трябва да научим учениците на основните му функции“, препоръча ученият.

На какво трябва да се учат децата в училище? Какви са предизвикателствата пред хуманитарните и социалните науки? Налага ли се да се промени коренно образованието? Каква трябва да бъде новата образователна парадигма в България? Как изкуството и науката се преплитат в египтологията?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още