IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 10% от младите хора у нас работят, докато учат

На първо място в ЕС е Нидерландия, където 73% от младежите са били заети по време на формалното си образование

17:56 | 28.09.23 г. 1
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Под 10% от младите хора у нас на възраст между 15 и 29 години са работели, докато учат през 2022 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

По този показател България е на четвърто място в ЕС по най-нисък дял на младежите, които работят, докато учат след Румъния (2%), Словакия (5%) и Унгария (6%).

На обратния полюс е Нидерландия, където 73 на сто от младите хора са били заети по време на формалното образование, следвана от Дания (52%) и Германия (45%).

Млади хора във формално образование по трудов статут. Графика: Евростат Млади хора във формално образование по трудов статут. Графика: Евростат

В ЕС като цяло 72% от младите европейци са останали извън работната сила по време на формалното образование. Други 25% са работили по време на обучението си, а 3 на сто са били на разположение за работа и активно са търсели работа (безработни), показват още данните на Евростат.

Динамиката на прехода на младите хора от формалното образование към пазара на труда варира значително сред страните членки на ЕС. Различията могат да бъдат повлияни от националните образователни системи, достъпа до обучение, характеристиките на пазара на труда и културни фактори, обясняват от европейската статистическа служба.

Най-високите дялове на млади хора във формално образование, които са на разположение за работа и активно търсят работа, са отчетени в Швеция (13%), Финландия (7%) и Нидерландия (6%). На обратния полюс са Унгария, Чехия, Румъния, Хърватия, Полша и Литва, където под 1% от младите хора са търсели работа, като в същото време делът на учащите извън работната сила е сред най-високите.

През 2022 г. участието на жените във формалното образование е продължило да изпреварва това на мъжете във всички възрастови групи, като най-съществени са различията във възрастовата група между 20 и 24 години (54% от жените спрямо 45% от мъжете).

Освен това вероятността жените да останат както извън образователната система, така и извън работната сила е по-голяма. Тези полови различия се запазват във всички възрастови групи, като са най-силно изразени сред младите хора на възраст между 25 и 29 години. В тази възрастова група 15 на сто от жените и 7% от мъжете са били както извън образователната система, така и извън работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 7 месеца
10% са се водили на трудов договор. КОЛко са работили е друга тема :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още