IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образованието трябва да акцентира върху любовта към ученето, а не върху резултатите

Това е ключово за придобиването на умения през целия живот, нужно за трудовия пазар на бъдещето

18:28 | 30.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Страдам от PESD (стресово разстройство след изпит). Това е ново състояние - всъщност, аз току-що го измислих - но то засяга милиони родители, чиито деца са подложени на психологическата мелачка на училищните изпити, пише за Financial Times Анди Халдейн, главен изпълнителен директор на Royal Society of Arts.

Травмата, разбира се, не се ограничава само до родителите. Горко на учениците, които всяка година се изправят пред съда на изпитите, последван от седмици чакане на присъдата. Не е чудно, че сред младите има епидемия от проблеми с психичното здраве.

В Обединеното кралство през 2022 г. стряскащите 20% от младите хора на възраст от 17 до 24 години вероятно са имали психично разстройство. Разбира се, не всички случаи се коренят в образованието и изпитите. Но съществува изключително силна корелация между честотата на проблемите с психичното здраве и ниските образователни постижения при младите хора. Това може да се види и в проучванията за „благополучието“ – цели 25% от младите хора напускат образованието с отвращение, вместо с любов, към ученето. Би било трудно да се мисли за по-лошо наследство.

Това означава, че тези, които напускат образованието с най-малко умения, също е най-малко вероятно да се включат в учене през целия живот. И това означава, че пропуските в придобиването на умения в ранните години вероятно ще се разширят с времето, превръщайки се в пропасти при възможностите и доходите като възрастни. Образованието може да затвърди неравенството, вместо да го коригира.

Какво може да се направи, за да се запълнят тези пропасти? Добро начало би било да са преосмислят показателите за успех. В момента резултатите от изпитите и училищните класации са от първостепенно значение. Но ако ключовият арбитър на успеха в по-късния живот са нагласите към и опитът с ученето, а не резултатите сами по себе си, би било по-добре първите да бъдат таргетирани директно чрез измерване на благополучието на учениците.

Това не е толкова идеалистично, колкото звучи. В Обединеното кралство инициативата #BeeWell поставя благополучието на младите хора в центъра на измерването на постиженията – и това колко добре е проектирано образованието. След пилотен проект в Голям Манчестър, тази година инициативата се разпростря до близо 10 процента от учениците в Англия.

Наред с тази промяна в оценката на образователните цели, закъсняваме с преосмисляне на средствата. Преподаването в повечето училища е изградено върху модел на учене от 19-ти век – „пишене по дъската и говорене“ и изпитна форма на оценяване.

Като технология това е обемно и до голяма степен хомогенно. То има исторически успех в повишаването на образователните стандарти и отговаря на някои стилове на учене (по всяка вероятност и на читателите на FT). Но за мнозина, включително за тези с различно работещ мозък, традиционният подход не е подходящ за техния начин на учене. Той поражда страх и омраза и посява семената на дефицит на учене през целия живот. Има нужда от много различен модел — персонализиран, практичен, директен и екипно базиран.

Досега ограниченията на ресурсите означаваха, че персонализираното обучение не е практично за повечето ученици. Въпреки че ученето често се адаптира като темпо и съдържание към различни нужди, наистина персонализираното учене - откъм цели, резултати и педагогика - оставаше недостъпно. Засега.

Но дигиталните технологии и по-специално изкуственият интелект (AI) ни освобождават от нашите ограничения за учене от 19-ти век. Процъфтяващият глобален "високотехнологичен" образователен сектор, който сега възлиза на над 100 милиарда долара всяка година, е свидетелство за това.

Естония, често дигитален пионер, разработва инфраструктура, използваща AI, за да даде на учителите и учениците по-голяма автономия, подобрявайки преживяването за учениците и чувството за свобода на действие. Навреди ли това на образователните резултати? Напротив, Естония е най-високо класираната страна в Европа по скалата на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA).

Персонализираната медицина, съобразена с нашите индивидуални биологии, бързо се превръща в практическа реалност. За съжаление, персонализираното образование, съобразено с нашите индивидуални мозъци и обстоятелства, е по-малко напреднало. Внедряването на такава програма би било най-значимата промяна в образователната практика от един век насам. Но потенциалният дивидент за хората и икономиките може да бъде огромен.

Персонализираното образование може да помогне за изваждането на ученето през целия живот от голата реторика – от съществено значение, след като се прогнозира, че 9 от 10 работни места ще изискват значителна промяна на уменията до 2030 г. То може да породи любов към ученето у милиони иначе изгубени учащи, повишавайки тяхното удовлетворение от живота и доходите им. Хората с различен мозък, твърде дълго разглеждани като пасив, може да се превърнат в актив.

Целта на преподаването трябва да бъде да се даде възможност на младите хора да „мислят за себе си и да действат за другите“, по думите на педагога сър Тим Бригхаус. Сегашният модел често има обратен ефект. Технологията вече ни позволява да поправим това. Заради нашите деца (и техните родители, страдащи от PESD), нека се надяваме, че скоро ще е възможно и политически, завършва Халдейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още