IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин Буков: Квантовата физика ще сътвори революция в здравеопазването и криптографията

Може ли по-бързо да се внедрят постиженията на науката, коментира ръководителят на научна група в Макс Планк Институт

21:10 | 09.10.23 г.

Можем да очакваме, че квантовата физика ще сътвори революция в здравеопазването и криптографията, но сериозен пробив ще има едва след 10-15 години. Тя ще даде възможност да се изследват нови материали, нови молекули, което ще ни помогне да създадем материали, например такива със свръхпроводимост при стайна температура или по-добри проводници и изолатори. Молекулите биха стояли в основата на една миниреволюция във фармацията. Това прогнозира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Марин Буков, ръководител на научна група в Макс Планк Институт за физика на комплексните системи в Дрезден, Германия. Той е и лауреат на тазгодишните награди за наука на президентската инициатива „Джон Атанасов“. 

„Ако можем да изобретим например машина, подобна на ядрено-магнитния резонанс, но миниатюризирана така, че да може да се събере в един малък чип, вероятно ще можем да изследваме много по-добре части от човешкото тяло и да постигнем огромни успехи в опазването и възстановяването на човешкото здраве“, сподели още той.

Д-р Буков е на мнение, че квантовата криптография също заслужава да ѝ се обърне внимание. „Когато се създаде квантова машина, която съдържа повече от хиляда логически кюбити (квантов бит е единица за квантова информация) за поправяне на грешки, тогава ще можем да прилагаме по-силни, по-защитени алгоритми за криптиране. Очаква се това да преобърне стандартите в криптографията“, посочи той.

По думите му в института "Макс Планк" работят върху разработването на нови квантови технологии и по-специално върху разработването на методи за контрол и манипулация на квантови стимулатори, като се използват и числени, и аналитични методи за това.

"Съвременните проучвания в областта на квантовата физика водят до повече яснота по отношение на фундаменталните въпроси в квантовата физика, които остават необяснени. Един от последните експерименти бе свързан именно с това да се използва квантов компютър, за да се изследва телепортацията и преминаването през червееви дупки. Това се получава по пътя на аналогията с теорията на гравитацията. От тази гледна точка, наистина квантовите технологии допринасят и за развитието на фундаменталната наука", пкоментира ученият.

По думите му напредъкът в областта на квантовите симулации е огромен. "Ако сравните големината на един квантов симулатор или един квантов компютър преди 20-на години, когато започва всичко, тогава говорим за 1 или 2 квантови бита (кюбита), докато сега големи компании разполагат с прототипи на квантови компютри, които съдържат 256 или 512 кюбита и се очаква да ескалират до още повече кюбити. Напредъкът наистина е значителен за този кратък период от време", потвърди той.

На въпрос дали квантовите компютри и технологии ще могат така да се усъвършенстват, че да станат силно устойчиви и да бъдат приложени в нашето ежедневие, д-р Буков обясни, че квантовите технологии вече намират приложение в ежедневието ни, защото механизмът, по който работят сложните транзистори в нашите съвременни компютри е изцяло квантово-механичен.

Близо ли са учените до обяснение на квантовия свят? По какъв начин изкуственият интелект ще доразвие квантовите технологии? Има ли вече по-ясен отговор на "експеримента на Шрьодингер" и какво ни носи той днес? Остава ли валидна и днес т.нар. "струнна теория"?

Отговорът на тези и други въпроси ще получите, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още