IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България започна изграждането на квантово-комуникационна мрежа

През следващите 30 месеца експерти от Националния център за квантова комуникация КВАЗАР ще изградят пилотно две квантови трасета

21:00 | 10.02.23 г.
Снимка: Столична община
Снимка: Столична община

Започна изграждането на първата по рода си квантово-комуникационна мрежа в България, която се реализира в рамките на  европейската инициатива EuroQCI. Инициативата е насочена към изграждането на единна квантово-комуникационна мрежа на територията на целия Европейски съюз, с което Брюксел цели да се гарантира киберсигурността и комуникационния суверенитет на Европа, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Заради зачестилите в последните години хибридни атаки в Европа през 2020 г. Европейската комисия стартира Инициативата EuroQCI, в която участват всички държави членки на Европейския съюз. Всяка страна следва да изпълни предварително одобрен от Брюксел Национален план за изграждане на своя квантово-комуникационна мрежа, която да защитава чувствителни данни и критични инфраструктури чрез интегриране на квантово-базирани системи в съществуващи комуникационни инфраструктури. Впоследствие всички мрежи в държавите членки следва да бъдат обединени в единна европейска мрежа чрез интерконекторни връзки.

В България изграждането на мрежата ще се координира от Националния център за квантова комуникация КВАЗАР при Института по роботика на БАН.

В рамките на следващите 30 месеца експертите на центъра ще изградят пилотно две квантови трасета. С едното от тях - на територията на София - ще се подсигуряват информационните масиви на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на транспорта и Столична община. Второто трасе ще бъде с дължина от 280 километра и ще свърже София с Гърция, като бъде доведено до граничен пункт Кулата.

Това ще се реализира чрез доставка на специални квантови устройства, които ще бъдат поставени в съществуващите оптични мрежи на телеком операторите и доставчиците на интернет и комуникационни услуги. Така ще бъде създаден допълнителен слой за киберотбрана, който ще работи на принципа на квантовата криптография.

Столична община, която е асоцииран партньор по Националния план, ще посочи свои центрове за големи данни, които да бъдат включени в мрежата, с което да се демонстрира как работи квантовата криптография. 

"Квантовата криптография е една революционна, не просто иновативна технология, която използва свойствата на квантовите системи за генериране на секретни ключове. Тези секретни ключове са абсолютно случайни и от тях не може да се извлече никаква информация. Това е съвсем различно от класическата криптография, където сигурността се базира на сложни математически задачи, решаването на които отнема дълго време", заяви доцент Лъчезар Гергиев, който е представител на България в Борда на  EuroQCI в Европейската комисия. "При квантовата криптография разбиването на кодовете е практически невъзможно, тъй като сигурността се гарантира от свойствата на квантовите системи и принципите на квантовата физика", поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още