IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: Става все по-трудно и скъпо да се намират нови лекарства

Как високотехнологичните химикали могат да помогнат за откриването на нови лекарства, разказва проф. Венцислав Вълев

16:38 | 27.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите пречки пред фармацевтичната наука в момента са, че става все по-трудно и скъпо да се намират нови лекарства. Това каза проф. Венцислав Вълев, ръководител на катедра по физика в универстета в Бат, в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria. Проф. Вълев беше отличен с тазгодишната награда на института по физика „Томас Йънг“. Неговото откритие може да помогне за намирането на нови средства за лечение с наночастици и производство на високотехнологични химикали. 

„За да се намерят нови видове молекули, трябва да се избира от почти безкрайно голям брой възможни молекулни формули и комбинации. Единственият начин, по който можем да се преборим с този проблем, е чрез методите на високопроизводителната химия. При нея не се изпробват молекулите една по една, а чрез роботи и сложни компютърни системи се пробват хиляди молекули наведнъж“, каза Вълев.

„Този процес, когато се управлява от изкуствен интелект, ще доведе в бъдеще до откритие на нови молекули“, каза той и обясни, че съвместната му работа с проф. Дейвид Андрюс е малка част от това.

„Фокусираме се върху изследванията на тези нови молекули. Става въпрос за изследване на микросмеси, микрокапчици. Но методите, които открихме, дават възможност да се наблюдават ефектите дори и от една-единствена наночастица и да се изследват нейните свойства. Надявме се, като разработим нашата техника, тя да може да се включи в този процес на високопроизводителна химия и да допринесе за откритието на нови лекарства", каза още той. 

„В основата на нашите открития е, че ние работим с наноматериали, обясни Вълев. „Това са нов вид материали, които са с много малки размери в сравнение с дължината на вълната на светлината и защото са толкова малки, от гледна точка на светлината, те приличат на атоми. Светлината не знае за други такива малки неща, освен атомите. Но това не са атоми. Това са фалшиви атоми - ние сме ги направили, и обикновено са малки пружинки от злато или други материали - и можем да контролираме тяхната дължина, дебелина, размер, но и усукването, геометричното им разпространяване. По този начин ние можем да им предадем свойства, които естествените атоми нямат", каза още той.  

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още